?King Priam? van Sir Michael Tippett.

De opera ?King Priam? van Sir Michael Tippett is een werk met veel kwaliteiten. Het getuigt van meesterschap en van dramatisch inzicht, maar het de status van absoluut meesterwerk van de twintigste eeuw verlenen is wat overdreven. De muziek van Tippett is erg creatief en expressief, ze ligt goed in de stem en het orkest overstemt de zangers niet. Ze blijven altijd verstaanbaar, maar hij mist eenheid. In verschillende opeenvolgende scènes, met koning Priamos als centrale figuur, schetst Tippett de onafwendbare ondergang van Troje waarbij hij de gruwelen van het slagveld niet uit de weg gaat. Het toneelbeeld van regisseur Tom Cairns is gemengd hedendaags en antiek, met afwisselend scherpe hoekige lijnen en sfeervolle episodes.

De soldaten combineren op een natuurlijke manier hun battle-dress met het oude harnas. Hij werd bijgestaan door Alletta Collins die een vreemdsoortige personenregie voert. De zangers nemen de hiëratische houdingen aan van afbeeldingen op antieke Griekse vazen. Het effect is esthetisch, maar binnen het kader van de tragedie ridicuul.

Dirigent is, zoals bij de vorige opvoering, Elgar Howarth, een autoriteit op het gebied van hedendaagse muziek. Hij voert het koor en orkest van de Vlaamse Opera feilloos door de complexe partituur, zonder het disparate karakter ervan onder de tafel te vegen. De solisten zijn hoofdzakelijk dezelfde van vorige keer : een homogene Engelse cast van hoog niveau. Vooral de titelrol David Pittman-Jennings geeft vocaal en fysiek prachtig gestalte aan de wijze, nobele maar tragische koning Priamos. De scène waar hij tegen alle oorlogsregels in aan de krachtpatser Achilles het lijk van zijn zoon gaat terugvragen, is aangrijpend. Hij wordt waardig gesecondeerd door Geoffry Dolton als Hector en Kevin Anderson als de ongelukbrengende Paris. Nicholas Sears komt vrij week uit de hoek als Achilles. Penelope Walmsley-Clark als Hecuba, Linda McLeod als Andromache en Patricia Bardon als Helena leveren stevige prestaties en zijn grappig als een stel kibbelende vrouwen. Voorts nog mooi werk van het commentaargevende ?koor? van Mireille Capelle, Richard van Allan en Ivan Sharpe.

Lukas Huybrechts

?King Priam? nog voorstellingen in Antwerpen 21, 23 en 26/5.Sir Michael Tippett, ?King Priam?, door David Atherton, Chandos 2 cd’s CHAN 9406/7.

King Priam : creatief en expressief.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content