Waar is de tijd dat de gsm vooral diende om te telefoneren? De flitsende nieuwe designs en de vele multimedia-opties herleiden de belfunctie tot een leuke extra.

Bluetooth, infrarood, mms, een polyfone beltooncomposer, een geïntegreerde mp3-speler, FM-radio en digitale camera: het zijn allemaal dingen die je niet nodig hebt om te bellen, maar toch in steeds meer nieuwe gsm’s worden gestopt. Veeleer dan een gebruiksvoorwerp, is de gsm een instrument geworden om je sociale status en imago te definiëren. Een stelling die bevestigd wordt door de vaststelling dat veel speciale opties nauwelijks worden gebruikt. Maar: de betere gadgetliefhebber wordt nog liever in bed betrapt met de beste vriendin van zijn vrouw dan te moeten rondlopen met een gsm zonder mms, mp3, FM, Bluetooth en camera. Vrouwlief belt in zo’n situatie trouwens ook wel liever met een stijlvol vormgegeven en polyfoon rinkelend mobieltje naar de relatietherapeut.

De producenten hebben de psyche van hun klanten doorgrond en ontwikkelen verschillende mobieltjes voor verschillende soorten klanten. Toen Siemens zijn SL55 lanceerde, liet het niet na om te vermelden dat de toetsen op het toestel zo zijn ontworpen om brekende vingernagels te voorkomen. Zou Siemens daarbij een bepaald soort gebruiker in gedachten hebben? Oproepen moeten niet worden beantwoord door op het knopje te duwen, je kunt de gsm ook openschuiven. Elegant, inderdaad. De Siemens M55 mikt op een heel ander publiek: de opzichtige kleuren en flikkerende lichtjes aan de zijkanten suggereren een feestelijke stemming. Party on the phone? Gebruikers kunnen zelfs hun eigen polyfone beltoon componeren.

Nokia probeert het jonge volkje te verleiden met de 3100, voorzien van speciale lichteffecten op de toetsen die het ritme van de beltonen en alarmsignalen volgen. De lijvige Nokia 6800 openbaart dan weer een volledig toetsenbord wanneer je het toestel openklapt. De toetsen zijn klein, maar het intikken van sms-berichten en e-mails gaat niettemin verrassend vlot. Ideaal voor de zakenmens met smaak, die een esthetisch verantwoord alternatief zoekt voor de Communicator. Het werk van Nokia en Siemens inspireert ook de concurrenten: Sony Ericsson, Panasonic, Motorola en Samsung komen alle tot bijzondere ontwerpen. Samsung, tot voor kort zo goed als onzichtbaar op de gsm-markt, loopt met zijn originele designs steeds nadrukkelijker in de kijker.

GELE EN ROZE VLEKKEN

De nieuwste killer application in de gsm-industrie is de geïntegreerde camera. Ofwel zit die volledig in de mobiele telefoon verwerkt, ofwel moet hij eraan worden vastgeklikt. Beide configuraties hebben voor- en nadelen. De volledig geïntegreerde types zijn over het algemeen goedkoper. De opsteekmodellen kunnen dan weer op verschillende gsm-toestellen van hetzelfde merk worden gebruikt maar hebben als nadeel dat je twee apparaten moet meedragen. Die nemen meer plaats in en zijn zwaarder. Maar ook vaak beter.

Eén eigenschap hebben ze alle gemeen: ze leveren beelden van lage kwaliteit af. Wat geen bezwaar hoeft te zijn, op voorwaarde dat je de beelden van gsm naar gsm stuurt. Op het minuscule scherm doet de resolutie van het beeld er weinig toe. Een lage resolutie (meer dan 640×340 pixels moet je niet verwachten) levert bovendien een klein databestand op, wat makkelijk is om te versturen. Op je computerscherm lijken de beelden echter ineens wel heel klein. Je kunt ze vergroten, maar dan worden ze zo korrelig dat je nauwelijks nog ziet wie of wat er op staat. Boerenbedrog?

Neen, het komt er alleen op aan om je gezond verstand te gebruiken en geen onrealistische verwachtingen te koesteren. Een gsm met geïntegreerde digitale camera van 250 euro mag je niet vergelijken met een digitale camera zónder gsm van 500 euro. Ter vergelijking: is er iemand die klaagt over het feit dat sms ongeschikt is om rapporten te versturen?

Al die bedenkingen en beperkingen nemen niet weg dat je met een kritische blik moet kijken. Als het beeld zelfs op het kleine gsm-scherm onscherp is, deugt de camera niet. En voor gele of roze vlekken op de foto bestaat geen enkel excuus.

Laat je je een camera met flits aanpraten, besef dan dat die grote happen uit de batterij van je telefoon neemt. Opnieuw, met een beetje gezond verstand kom je er wel achter wat de zin of onzin is.

Nokia en Siemens hebben niet de ambitie om de markt van digitale fotografie in te palmen, ze willen vooral de funfactor van hun apparaten verhogen. Foto’s maken met de gsm is fun, niet meer en niet minder. Zoon en dochter hebben dat begrepen, het zijn alleen ma en pa die met hun ongezond verstand de pret proberen te bederven.

gsm: global system for mobile communications (oorspronkelijk groupe spéciale mobile, naar de studiegroep die de standaard uitwerkte)

mms: multimedia messaging service

mp3: mpeg layer 3 (mpeg = motion pictures group)

FM: Frequentie Modulatie

sms: short message(s) service

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content