Fertiliteitsexperte Ellen Goossens (VUB) en haar team zijn klaar om een nieuwe techniek in te zetten die de vruchtbaarheid garandeert van mannen die in hun jonge jaren een kankerbehandeling hebben ondergaan. Chemo- en radiotherapie kunnen iemands vruchtbaarheid zwaar ondermijnen.

Sinds 2002 nemen Goossens en haar ploeg staaltjes teelbalweefsel weg bij jongens die een kankerbehandeling moeten ondergaan. Het gaat om patiënten die te jong zijn om al sperma te produceren. Volgens New Scientist wijzen experimenten uit dat het weefsel, nadat het is teruggeplant in de eigenaar, alsnog leefbare zaadcellen produceert. Omdat de eerste patiënten intussen de leeftijd hebben bereikt waarop ze mogelijk kinderen willen, is de kans reëel dat er binnenkort vragen voor de herinplanting van het ingevroren en bewaarde weefsel zullen komen.

Andere onderzoekers melden in hetzelfde blad dat veel embryo’s die niet gebruikt worden in een ivf-behandeling omdat ze afwijkingen lijken te vertonen, toch kunnen uitgroeien tot normale kinderen. Ongeveer een kwart van de embryo’s wordt ‘afgewezen’ omdat een klein percentage cellen een afwijkend aantal chromosomen bevat. Dat lijkt dus minder hinderlijk te zijn dan tot dusver werd aangenomen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content