GEERT DE BACKER

Thuisbevalling garandeert op dit moment de meest normale vorm van bevalling, zegt Geert De Backer. Deze mannelijke vroedvrouw uit het Gentse verzorgt jaarlijks zo’n 140 thuisbevallingen. In de ziekenhuizen wordt er onvoldoende geluisterd naar de wensen van de vrouw, terwijl vrouwen dat net zo belangrijk vinden.

?Ik ben geen tegenstander van ziekenhuisbevallingen. Alleen, op dit moment worden zwangerschappen in ziekenhuizen stelselmatig gemanipuleerd, wat het risico op complicaties bij het bevallen verhoogt. Zo’n 75 procent van de abnormale bevallingen wordt veroorzaakt door zulke manipulaties, zoals het toedienen van hormonen om de barensweeën op te wekken of te versterken. Het gevolg is : een opvallend hoog aantal keizersnedes in België. En dat terwijl 95 procent van alle bevallingen probleemloos kan verlopen zonder enige ingreep.

In ziekenhuizen ligt de nadruk op snelheid. Het moet vooruitgaan. Daarom wekt men de bevalling op. De baby komt op commando uit de buik, als het ware. De gynaecologen doen het werk, de rol van de vrouw wordt tot een minimum herleid. Ik merk echter uit mijn ervaring dat vrouwen de bevalling willen beleven. Ze willen niet ?verlost? worden een vreselijk woord in deze context , ze willen een kind baren. De vroedvrouw is er vooral om raad te geven en om de veiligheid te verzorgen. Tijdens een normale bevalling verricht de vroedvrouw nauwelijks enige fysieke arbeid, geloof het of niet. Ze doet vooral aan coaching. Het komt er op aan te werken als een ?vroede vrouw?, als een wijze vrouw dus. Het begeleiden is enorm belangrijk. Dat wordt in ziekenhuizen vergeten.

Er schort wat aan de opleiding van de vroedvrouwen, die kritiek is terecht. Er lopen heel wat vroedvrouwen rond die niet genoeg inzicht en ervaring hebben. Maar daar komt verandering in : de opleiding wordt verbeterd en uitgebreid.

Mij interesseert het niet wààr de vrouw bevalt, thuis of in het ziekenhuis, mij gaat het erom hoé ze bevalt. En dat moet zoals de vrouw het wil, niet zoals de gynaecoloog het wil. Ik sta er versteld van hoeveel mensen bij mij aankloppen na slechte ervaringen in het ziekenhuis. Mochten de ziekenhuizen wat meer oog hebben voor de wensen van de bevallende vrouw, dan zouden weinigen nog de behoefte voelen om thuis te bevallen.?

PAUL VERDONK

De beperkte apparatuur en de gebrekkige opleiding van Belgische vroedvrouwen maken dat thuisbevalling is af te raden, vindt Paul Verdonk, diensthoofd Verloskunde van het Middelheimziekenhuis in Antwerpen. Er kan altijd wat mislopen tijdens de bevalling, en dan moet je de nodige middelen ter beschikking hebben.

?Ik ben geen tegenstander van thuisbevallingen. Alleen, op dit moment beschikken vroedvrouwen niet over de vereiste apparatuur om hun werk naar behoren te doen. Als er een complicatie optreedt bij de thuisbevalling, kan er niet gezorgd worden voor een ziekenwagen die meteen ter plekke is. In Nederland gebeurt dat wel. Thuisbevalling is er veel beter georganiseerd en de vroedvrouwen zijn beter opgeleid.

Ideaal is : in een ziekenhuis bevallen en na een paar uren of een dag weer naar huis gaan. Zoals in andere landen. Vijf dagen in het ziekenhuis liggen is niet nodig, maar de bevalling moet wel ter plekke gebeuren, omdat er altijd dingen kunnen mislopen.

Bevallen op afspraak of op commando : niets mis mee. Patiënten vragen het trouwens zelf. Vandaag nog heb ik twee vrouwen op consultatie gekregen : of ze voor de kerst kunnen bevallen, zodat ze thuis zijn voor de eindejaarsfeesten ? Als de vrouw rijp is, lukt dat. Kunstmatig opwekken van de bevalling kan aanleiding geven tot complicaties als de vrouw nog niet rijp is. Dus dààr pas ik voor. Dat er in ons land veel keizersnedes worden gemaakt, kan ik echter niet ontkennen. Het nationaal gemiddelde ligt rond de 14 procent. Dat cijfer naar beneden halen, vraagt een belangrijke inspanning van de arts. Want het is nu eenmaal makkelijker een keizersnede te maken dan een moeilijke bevalling te leiden gedurende vele uren. De komst van meer gynaecologen met minder ervaring leidt echter nog tot een verhoging van het cijfer, vrees ik. In geval van een onregelmatigheid, zal zo’n jonge arts meteen naar het paardenmiddel grijpen. Een tweeling durft hij niet te bevallen, een stuitligging maakt hem bang, dus hup : keizersnede. De nieuwe generatie doet aan defensieve geneeskunde. Mede als gevolg van de stijgende medico-legale druk : er worden almaar meer processen ingespannen tegen artsen. De verwachtingen liggen ook hoger : vroeger had je gezinnen met acht kinderen, waarvan er één dood geboren werd en één gehandicapt was. Nu plannen gezinnen slechts twee kinderen, maar die moeten wel van superkwaliteit zijn.?

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content