Terug naar huis

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De oorlog is nog lang niet voorbij. En toch keren elke dag tienduizenden Oekraïners weer naar huis. Knack-fotograaf Franky Verdickt reisde met hen mee in de nachttrein van Oezjhorod aan de Slowaakse grens naar Kiev. Het was een lange reis, en allesbehalve een plezierrit: het was bloedwarm in de wagons, de trein ging traag vooruit en veel privacy was er niet. Ook de huisdieren hadden het moeilijk.

Maar veel passagiers hebben geen andere keuze dan terugkeren, schrijft Verdickt. ‘Ze zijn voor een paar weken naar het veiligere westen van Oekraïne gereisd, waar ze bij familie verbleven of een onderkomen huurden. Maar nu de oorlog al twee maanden aan de gang is, is het geld op. Velen hebben geen baan meer. Sommigen vinden een leven op de vlucht even onveilig als thuis tussen de bommen. Anderen zijn simpelweg honkvast.’

Lees het volledige verslag van Franky Verdickt op Knack.be/frankyverdickt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content