Hubert van Humbeeck

Is een militaire interventie in Syrië noodzakelijk om de vluchtelingenstroom te stoppen? Of volgt Europa het voorbeeld van Australië?

Wouter Beke komt zo op het oog eerder van Venus dan van Mars. En dus kwam de suggestie van de CD&V-voorzitter onverwacht. Nadat hij de foto van het lijkje van de Syrische kleuter Aylan op een Turks strand had gezien, vond hij dat de tijd is gekomen om in Syrië militair orde op zaken te stellen om de vluchtelingenstroom te stoppen. Dat was van de kant van Beke niet alleen een verrassend voorstel, het is ook een behoorlijk linke gedachte. Want afgezien van het feit dat zoiets alleen kan met een mandaat van de Verenigde Naties, bleef Beke stil over de manier waarop zo’n interventie kan worden opgezet.

Beke kan enkel hebben bedoeld dat er in Syrië boots on the ground nodig zijn om de Islamitische Staat (IS) te verslaan. Want daarnaast zijn er in de regio al tal van acties aan de gang. Gevechtsvliegtuigen voeren al maandenlang bombardementsvluchten uit om de IS in buurland Irak terug te drijven. Er worden Iraakse militairen opgeleid en Koerdische peshmerga’s krijgen alle mogelijke steun in hun strijd tegen de soldaten van het kalifaat.

Een directe interventie in Syrië is delicaat omdat daar verschillende oorlogen tegelijk worden gevoerd, niet alleen tegen de IS, maar ook tegen het regime van president Bashar Al-Assad. De Amerikanen willen daar vooralsnog niet openlijk in tussenkomen, en al helemaal niet met grondtroepen. Daarvoor ligt de herinnering aan het debacle in Irak nog te vers in het geheugen. Vraag is dus op hoeveel fronten Beke wil vechten. Alleen tegen de IS? Tegelijk tegen het leger van Assad? Of moet er – zoals de Russen graag willen – een coalitie worden gevormd die Assad helpt om de IS op te rollen?

Toch wil dat niet zeggen dat Wouter Beke onzin vertelt. Als de IS straks ook de Syrische hoofdstad Damascus bedreigt, zullen wellicht nog meer Syriërs de grens over vluchten. Wil men de vluchtelingen op relatief korte termijn de kans geven om naar huis terug te keren, dan zit er op het eerste gezicht niet anders op dan door de zure appel te bijten en zowel Syrië als Irak een veilig perspectief te bieden. En ditmaal liefst anders dan na de val van Saddam Hoessein in Irak. Met respect voor alle inwoners en bevolkingsgroepen. Succes is ook dan niet zeker.

Maar de Europese leiders kunnen op de top van 14 september ook het voorbeeld van Australië volgen. Dat land betaalt mensensmokkelaars soms gewoon extra om met hun menselijke vracht op zee rechtsomkeert te maken. U gelooft het misschien niet, maar het is echt gebeurd.

Hubert van Humbeeck

Als de IS de Syrische hoofdstad Damascus bedreigt, zullen nog meer Syriërs de grens over vluchten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content