De publicatie van twee rapporten over de dood van veiligheidsagent Nicola Calipari verandert weinig.

Op 4 maart werd een Italiaans konvooi in Irak door Amerikaanse soldaten beschoten. Daarbij werd de Italiaanse veiligheidsagent Nicola Calipari, die de in Irak gegijzelde journaliste Giuliana Sgrena na haar vrijlating begeleidde, gedood. Sgrena zelf raakte zwaargewond. Volgens een Amerikaans en een Italiaans rapport zijn de Amerikaanse soldaten die het konvooi beschoten, niet schuldig. Vele Italianen zijn boos, maar premier Silvio Berlusconi blijft erbij: hij haalt de 3000 Italiaanse soldaten niet weg uit Irak.

Wat denkt u over het onderzoek zelf?

GIULIANA SGRENA: Ik denk dat het werd uitgevoerd om de Italianen tevreden te stellen, ook al zijn we dat niet. De Amerikanen vernielden trouwens heel wat bewijsmateriaal toen ze de plaats van het incident opruimden. De snelheid van de auto kon berekend worden als ze de auto niet versleept hadden. Het aantal kogels dat afgevuurd was, kon ook worden geteld.

Hoe beoordeelt u de twee rapporten?

SGRENA: Het Amerikaanse rapport probeert in de eerste plaats de Amerikaanse soldaten vrij te pleiten en besteedt geen aandacht aan de tegenstrijdige verklaringen van de Amerikaanse soldaten. Het Italiaanse is zeer goed gedocumenteerd en gaat wel in op die tegenstrijdigheden.

Bijvoorbeeld?

SGRENA: De snelheid waarmee we reden. Er was geen snelheidsbeperking, maar op die weg konden we zeker niet hard rijden. Trouwens, als we zo snel gereden zouden hebben, dan konden de Amerikaanse soldaten niet alle tekens hebben gegeven die ze volgens hun verklaringen gaven. Het probleem is namelijk dat er geen enkele waarschuwing was. Bovendien stelt het Amerikaanse rapport dat één enkele soldaat het zoeklicht bediende, schreeuwde om ons te doen stoppen, dan waarschuwingsschoten afvuurde en dan op ons schoot. Allemaal in enkele seconden. Hij had daar gewoon geen tijd voor.

Het Italiaanse rapport stelt dat Calipari ‘niet met opzet’ is gedood. U verklaarde dat het wel met opzet kon zijn. Waarom dan?

SGRENA: Omdat er onenigheid is over de Italiaanse politiek tegenover gijzelaars. De Italianen onderhandelen met de kidnappers en betalen losgeld. De Amerikanen willen in geen geval onderhandelen. Ik weet niet of er voor mij losgeld is betaald, maar het kan. Maar voor zover ik weet, werd ik gegijzeld om politieke redenen, niet om er geld uit te halen.

U bent vrij, de Franse journaliste Florence Aubenas niet.

SGRENA: Ik denk dat de dood van Calipari daarin meespeelt. De Italianen hadden veel contacten daar, de Fransen veel minder. De Amerikanen maken het de Fransen ook veel moeilijker dan hun goede Italiaanse bondgenoten. Na de dood van Calipari zullen zelfs kidnappers twijfelen voor ze veiligheidsdiensten contacteren.

© Newsweek

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content