Han Renard

Franstalige vrouwelijke verkozenen doorbreken de omerta en klagen het machismo en het platte seksisme van hun mannelijke collega’s aan.

De affaire rond de groene politicus Denis Baupin in Frankrijk, die door acht vrouwelijke politici en medewerksters van ongewenste seksuele intimiteiten wordt beschuldigd, maakt ook in Franstalig België de tongen los. In kranten en tijdschriften klappen een aantal Franstalige vrouwelijke politici uit de biecht. Hun getuigenissen zijn niet van dezelfde orde als de affaire-Baupin, maar typeren wel het vrouwonvriendelijke klimaat in de politiek. Schuine grappen, platte, seksistische opmerkingen, machogedrag en soms zelfs echt ongewenste seksuele intimiteiten: heel wat vrouwelijke politici worden er tijdens hun werkuren mee geconfronteerd.

Senaatsvoorzitter Christine Defraigne (MR) vertelde in Le Soir Magazine hoe ze tijdens een dienstreis een dutje deed in het vliegtuig en wakker werd toen haar buurman, een ambtenaar uit de delegatie van een collega-politicus, zijn handen niet kon thuishouden. Laurette Onkelinx, PS-fractievoorzitter in de Kamer, getuigde hoe ze als toenmalige minister van Justitie telefonisch werd gestalkt door buitenlandse mannelijke collega’s.

Een surplus aan testosteron blijkt met name in het Waals Parlement, waar het aandeel vrouwen lager ligt dan in de Kamer. Vrouwelijke verkozenen uit alle politieke partijen hekelen de viriele, bij momenten intimiderende sfeer in de assemblee. Vooral jonge vrouwen moeten seksuele zinspelingen en misplaatste commentaren op hun uiterlijk kennelijk voor lief nemen. Berucht is het incident van enkele jaren geleden toen MR-verkozene Gilles Mouyard toenmalig parlementsvoorzitter Emily Hoyos in volle zitting ‘C’est vrai que tu as un beau cul’ sms’te. Een mooie kont. Hoyos hing het voorval aan de grote klok, maar meestal blijven dit soort zaken binnenskamers.

Er heerst nog altijd een omerta in de Belgische politiek, aldus Sylvie Lausberg, ondervoorzitter van de Franstalige vrouwenraad. Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de vrouwen in hun leven met seksuele intimiteiten te maken krijgt. Maar als Lausberg vrouwelijke politici hierover ondervraagt, valt het haar op hoe stil het blijft. Langzaamaan komt daar verandering in en gelukkig hebben niet alleen vrouwelijke politici genoeg van de heersende machocultuur. Ook nogal wat mannelijke Waalse volksvertegenwoordigers stelden vorige week in Le Soir de vrouwonvriendelijke en soms beledigende uitlatingen in het Waalse halfrond aan de kaak. Met name de jongere generatie politici blijkt schunnige humor van ‘kleedkamerniveau’ en ordinair haantjesgedrag lang niet meer zo leuk te vinden als de oudere garde.

Han Renard

Een MR-verkozene zond parlementsvoorzitter Emily Hoyos in volle zitting een sms: ‘C’est vrai que tu as un beau cul.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content