Het Blok moet de volgende vier jaar anders van antwoord worden gediend, luidt het in politieke kringen.

Bij de traditionele partijen wordt meer dan vroeger misschien nagedacht over een efficiënte strategie om het Blok te counteren. Franstalige socialistische kringen overwegen een opschorting van de subsidiëring (48 miljoen frank in 1994), maar de Vlaamse meerderheidspartijen zijn daar vierkant tegen. “Dan bevestigen we het Blok in zijn rol van underdog, ” zegt CVP-voorzitter Johan Van Hecke. “Het vraagt niets liever. Ik voel meer voor een inhoudelijke konfrontatie. Tot dusver lieten we ze teveel vrij spel en gingen we het debat uit de weg. Ik vind dat een foute strategie. We moeten het Blok van repliek durven dienen, want het is te ontmaskeren. “

Vorig jaar zorgde voormalig defensieminister Leo Delcroix (CVP) voor sensatie toen hij pleitte om het Blok mee in het bad te nemen. “De problematiek blijft me bekommeren en ik wil een rol spelen om hun stemmen te rekupereren, ” zegt hij vandaag. Delcroix acht het mogelijk dat de CVP in 1999 vijf procent van extreem-rechts terugwint. “We zullen er dan wel minder op moeten tieren en ze vooral niet aan het kruis nagelen. Essentieel is dat we onderzoeken waarom de mensen naar het Blok overstappen. Vooral in een stad als Antwerpen, want daar moeten we de slag winnen. “

SP-onderhandelaar bij de formatiegesprekken Johan Vande Lanotte vindt het een onzinnige gedachte om het Blok financieel droog te leggen. “Als we dat doen, bekennen we onze politieke onmacht. We moeten ze terugdringen, maar op het terrein, bij de kiezers. ” Vande Lanotte gelooft dat het kan. In zijn Oostende boekte het Blok nauwelijks winst slechts 0,3 procent. Wat bewijst dat een tegenstrategie kan werken. Daarvoor moet de SP echter aktief in de probleemwijken aanwezig zijn en een “logisch” beleid voeren. Een kordaat immigratiebeleid, inclusief de effektieve verwijdering van de illegalen, is volgens Vande Lanotte een noodzaak. “Ik neem de agendapunten van het Blok over en sommige van hun 70-puntenvoorstellen. Ik ben echter voor integratie, het Blok niet. Daarom bepleit ik een vlugge en heel soepele nationaliteitsverwerving. Ik ben er mij echter van bewust dat integratie van andere kulturen een moeilijk en langdurig leerproces vergt. Het vraagt tijd en oefening. Het is vergelijkbaar met een maraton. Als je daaraan zonder training begint, ga je eraan kapot. “

Een gelijkaardige stelling verdedigt socioloog Mark Elchardus van de Vrije Universiteit Brussel. “De nieuwe breuklijnen in de samenleving vallen niet alleen te dichten met een verhoging van het inkomen of met meer bakstenen voor sociale woningen. De klassieke linkerzijde heeft het daar moeilijk mee. Ze voelt zich onwenning als het over kulturele problemen gaat, want ze probeert alles tot het sociaal-ekonomische te herleiden. “

Bij de VLD wekte Fernand Huts sensatie tijdens de kiescampagne. Ook bij het Blok, dat hem van plagiaat beschuldigde. “Ik volgde de partijlijn en niets dan de partijlijn, ” verdedigt Huts zich nu. “Hooguit heb ik ze een Antwerps kleurtje gegeven. ” De voormalige, onverschrokken havenmanager gedraagt zich als een politieke haas. Op alle moeilijke vragen komt een nietszeggend of ontwijkend antwoord. Of hij een cordon sanitaire voorstaat ? Na lang nadenken : “Dat moet u aan Guy Verhofstadt vragen. “

Het andere Antwerpse VLD-boegbeeld, Ward Beysen is zelfverzekerder. “We mogen van de Blokkers geen martelaars maken, laten we ze als leden van een gewone partij behandelen. Trouwens, we mogen ons hoofd niet in het zand steken en doen alsof de problemen waarover het Blok praat niet bestaan. “

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content