Patrick Martens

Personeelsmanagers van bedrijven willen geen afschaffing maar een aanpassing van de loonindexering. Dat blijkt uit een enquête van het advocatenkantoor Lydian.

In de discussie over de komende begrotingscontrole door de regering-Di Rupo is de automatische loonindexe-ring andermaal een thema. De grote kritiek op dat mechanisme is dat het de concurrentiekracht van ondernemingen uitholt. Opmerkelijk is daarom dat personeelsmanagers van bedrijven het toch willen behouden. Dat blijkt uit een enquête van het zakenadvocatenkantoor Lydian.

Van de 100 ondervraagde personeelsmanagers is 82 procent wel gewonnen voor een aanpassing. De voorkeur gaat vooral (32 procent) naar een afstemming van de loonindexering op de economische groei en de loonstijging in de buurlanden. Andere mogelijke aanpassingen – bijvoorbeeld alleen een indexering van de nettolonen, een indexering die de sociale lasten niet meeneemt, of een indextoepassing zonder de energiekosten – krijgen minder steun.

Lydian vroeg de personeelsmanagers ook naar hun mening over de maatregelen die de regering neemt om te besparen, mensen langer aan het werk te houden en de sociale fraude aan te pakken. Veel van die maatregelen – het begrip ’tsunami’ valt – hebben een directe invloed op het personeelsbeleid van ondernemingen. Het gaat onder meer over de invoering van werkgelegenheidsplannen voor oudere werknemers, de evenredige spreiding van afdankingen tussen jongere en oudere werknemers bij een collectief ontslag, de opleidingsinspanningen van bedrijven en de verstrengde regels voor het brugpensioen.

Die maatregelen worden niet meteen enthousiast onthaald. Veel personeelsmanagers klagen over een gebrek aan informatie en twijfelen aan de haalbaarheid en doelmatigheid. Overigens blijken ze zelf ook niet goed voorbereid te zijn op de vergrijzing van het personeel. Maar hun oordeel stemt wel in grote mate overeen met een advies dat de Nationale Arbeidsraad (NAR) vorige week gaf. De vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties en vakbonden in de NAR gaan duidelijk op de rem staan. Ze maken een resem kritische opmerkingen over de rechtszekerheid en de toepasbaarheid.

‘De personeelsmanagers staan overwegend positief tegenover de regeringsintenties om bijvoorbeeld werklozen te activeren en oudere werknemers langer aan het werk te houden. Dat geldt ook voor de nieuwe ontslagregels voor bedienden. Die zijn voor werkgevers misschien minder goedkoop dan in het verleden, maar bieden juridisch meer houvast’, zegt advocaat Jan Hofkens van Lydian. Hij ziet echter ook veel valkuilen. ‘Bedrijven zullen het terugschroeven van het brugpensioen voor willen zijn en sneller willen herstructureren. Op die manier dreigen we dezelfde weg op te gaan als met het Generatiepact van 2005. In plaats van de activiteitsgraad te verhogen, komt de werkgelegenheid onder druk te staan.’

Hofkens wijst erop dat de snelheid waarmee de regering-Di Rupo nu te werk gaat de kwaliteit van de wetgeving niet ten goede komt. Dat zal leiden tot veel reparatiemaatregelen. ‘De regering hoopt op korte termijn op gunstige effecten voor de overheidsfinanciën. Maar de complexiteit van haar wetgevend werk vergroot nu de rechtsonzekerheid voor bedrijven.’

Patrick Martens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content