Slechte dag voor de president

© Ludovic Marin/Getty Images
© Ludovic Marin/Getty Images

Zoals gewoonlijk gingen de Franse president Emmanuel Macron en zijn eega Brigitte zondag stemmen voor de parlementsverkiezingen in de Noord-Franse badplaats Le Touquet-Paris-Plage. Ze hebben er een villa, die Brigitte ooit erfde van haar familie.

Al hebben ze daar wel al betere zondagen beleefd. Ensemble, de coalitie rond de president, behaalde in de eerste ronde 25,75 procent van de stemmen binnen. Nupes, de coalitie rond het linkse boegbeeld Jean-Luc Mélenchon 25,66 procent. Dat is een verschil van amper 21.442 stemmen.

In de zetelverdeling haalt Macrons coalitie voorlopig een duidelijke meerderheid in de Assemblée Nationale. Dat komt omdat alleen de kandidaat met de meeste stemmen de zetel van een district krijgt. Toch zal Macron tijdens de tweede stemronde volgende zondag een tandje moeten bijzetten. Anders dreigt hij geen absolute meerderheid te behalen.

De parlementsverkiezingen waren overigens geen succes in Frankrijk: amper 47,9 van de kiezers ging naar de stembus.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content