Sites & apps

© GF

Druk uw stempel op de wereld (app)

Met de komst van het internet ontstond de behoefte aan filters om parels uit de dagelijkse stroom nieuwigheden te vissen. Behalve traditionele media doen ook allerlei appmakers een gooi naar deze rol. Stamped haalde het grote geschut boven en charterde tieneridool Justin Bieber en tv-icoon Ellen Degeneres voor de lancering van zijn nieuwe app. Daardoor krijgt deze tool behoorlijk wat aandacht. De principes zijn echter niet nieuw. Via Stamped drukt u een stempel op de muziek, boeken, films en apps die u écht leuk vindt: u krijgt immers maar 100 stuks, dus selectief zijn is de boodschap. De interface presenteert niet alleen de eigen ‘stamps’, maar ook die van vrienden en van door u geselecteerde ‘smaakmakers’. Dat zijn bovenstaande beroemdheden, maar ook mediasites en blogs die uw voorkeur wegdragen. Via Twitter en Facebook voegt u die makkelijk toe. Of u selecteert ze uit de eindeloze lijst van de makers. En dan… kan het grasduinen beginnen. U beluistert de aangeraden tracks meteen via Spotify, bekijkt trailers binnen de app en kan todolijstjes aanleggen van nog te lezen boeken. Vanzelfsprekend ontvangt u ook de intussen onvermijdelijke badges en punten voor uitgeteste functies. Niet nieuw, wel mooi vormgegeven en (dankzij het kennelijk enorme marketingbudget) mogelijk een blijvertje.

WWW.STAMPED.COM/

Een fascinatie voor lijstjes (site)

Tien om te zien, de top 30, de Tijdloze Honderd en consorten bewijzen het: mensen hebben een schijnbaar universele fascinatie voor lijstjes. Allicht een poging om orde te scheppen in het wereldse kluwen dat ons omringt. Daar speelt Listfave handig op in. Deze website verzamelt de top 10 van álles. De meest uiteenlopende categorieën (van kunst tot politiek) worden van een bloemlezing voorzien. De 10 minst succesvolle muzikanten, de griezeligste sprookjeshuizen of de raarste psychologische stoornissen? Ze komen allemaal aan bod. Aanvoerder van laatstgenoemd lijstje blijkt het stendhalsyndroom. Daarbij wordt de nietsvermoedende patiënt zó overrompeld door de schoonheid van kunst dat hij fysieke ongemakken als duizeligheid, verwarring en flauwvallen ervaart. Ernstige gevallen kampen zelfs met manie en hallucinaties.

HTTP://LISTFAVE.COM/

De trivia tsaar (site)

Mental Floss is het online verlengstuk van het beroemde gelijknamige ‘weetjes’-magazine. Net als haar printbroertje heeft de site maar één betrachting: het hapklaar serveren van kennissprokkels waarmee u uw gesprekspartners versteld kunt doen staan. Hoe spinnen katten? Wie geeft orkanen hun naam? En waarom bestaan er geen B-batterijen? U komt het hier te weten.

HTTP://WWW.MENTALFLOSS.COM/

Tina Stroobandt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content