Sites & apps

Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

De nieuwe chathype

Airtime is een nieuwe chatservice van de mensen die destijds Napster ontwikkelden, een van de eerste sites waarmee je illegaal muziek kon downloaden. Sean Parker en Shawn Fanning presenteren een dienst waarmee u niet alleen met Facebookvrienden, maar ook met vreemden kunt chatten. U kunt ook gesprekspartners zoeken op locatie of thema, en wanneer u met hen verbonden bent kunt u zelfs samen YouTube-filmpjes bekijken. Parker, destijds een van de stichters van Facebook, beklemtoont vooral dat je met Airtime makkelijker nieuwe contacten legt. Volgens hem is Facebook vaak een hinderpaal om dat te doen. Volgens hem zijn de huidige sociale netwerken saai. ‘We willen verrassing en serendipiteit opnieuw een plaats geven op het internet’, zegt hij. Bij de hippe lancering in New York waren er nog veel technische mankementen, maar de buzz is in elk geval oorverdovend.

WWW.AIRTIME.COM

De diepvriezers van de Koude Oorlog

De FBI heeft een pak geheime documenten openbaar gemaakt die een licht werpen op de manier waarop de inlichtingendienst wetenschappers die meewerkten aan de ontwikkeling van de atoombom angstvallig in de gaten hield. Toen bleek dat er in het Manhattan Project een aantal Sovjetspionnen actief waren, werd vooral Nobelprijswinnaar Richard Feynman gevolgd. Hij was een van de grondleggers van de kwantumelektronica. De vrijgegeven documenten, die verschenen op MuckRock, geven een gedetailleerd beeld van de onderzoeksdaden van de FBI: medewerkers ondervragen, vuilnis doorzoeken, talmen met adviezen zodat er niet op tijd visa konden worden uitgereikt. MuckRock wil vooral werken aan een meer transparante democratie. Voor hen is dit dus een casestudy waaruit we nu nog lessen kunnen trekken. Een kijkje in de diepvriezers van de Koude Oorlog.

WWW.MUCKROCK.COM

Interactieve 3D-foto’s

Smartphones hebben digitale camera’s overbodig gemaakt, maar hebben fotograferen ook veel leuker gemaakt. Zo moet u misschien Stilla eens proberen. Met deze gyroscopische camera neem je snel twee, drie of vier foto’s. Die worden automatisch in een interactief, driedimensioneel ‘object’ omgetoverd; vergelijkbaar met een kristal. ‘Het is alsof u een foto in uw hand houdt en wanneer u ermee draait zal het licht veranderen en het beeld in een ander beeld overvloeien’, zo beloven de makers. U kunt natuurlijk uw foto-objecten delen met anderen. Wie ervan wil genieten, moet wel zijn browser updaten zodat hij ook 3D-objecten kan weergeven.

STIL.LA

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content