Sites & apps

© GF
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

De digitale kinderbib

Plots stoot je op het internet op een onontgonnen schat. Neem nu de International Children’s Digital Library. Die kreeg in 2010 een Amerikaanse presidentiële onderscheiding. De bib vond onderdak in de universiteit van Maryland en heeft meer dan 4600 digitale boeken in 61 talen op zijn servers staan. De gebruikers komen uit 228 landen, maar vaak gaat het om anderstalige Amerikanen. Vooral leraars in het lager onderwijs putten gretig uit het aanbod. Immigranten die in de VS geen boeken in hun moedertaal vinden, zijn ook vaste klanten. Maar er is ook een ‘filiaal’ in Mongolië. De ICDL sluit zich aan bij de stelling van de VN dat ‘het ontzeggen van informatie in de moedertaal neerkomt op het ontkennen van een mensenrecht’. Er is ook veel visueel genot. Zo zijn er de 1986 boeken van de Baldwin Collectie: allemaal kinderboeken uit de negentiende eeuw met prachtige illustraties. Voer voor nostalgici.

EN.CHILDRENSLIBRARY.ORG

De Bio-barometer

De Japanners hebben hun deel van de miserie wel al gehad: twee atoombommen, een aanslag met sarin-gas, een ontplofte kerncentrale. Ze zijn dan ook erg bezorgd om de gezondheid van de planeet en hoe die hun eigen gezondheid kan beïnvloeden. Sinds 2006 experimenteren ze met BioCaster. Dat is eigenlijk een barometer die in real time toont waar het op aarde gevaarlijk is en waarom. Door nieuwsberichten en mededelingen van onder meer de Wereld Gezondheidsorganisatie automatisch te laten uitvlooien door een computerprogramma kunnen bliksemsnel besmettingshaarden of andere risico’s op een kaart worden weergegeven. Waar is er een griepepidemie? Waar is er radioactieve straling vrijgekomen? Waar is er een aardbeving geweest? Helemaal wetenschappelijk is BioCaster niet, maar het systeem verenigt wel snelheid en correctheid op de best haalbare manier. Plant u een bezoekje aan Namen? Mijd dan die vier boerderijen waar er brucellose is uitgebroken.

BORN.NII.AC.JP/-DEV/

Welkom in Kloosterrijk

Europa is bezaaid met religieus erfgoed. Kerken, kloosters en abdijen behoren tot het mooiste en waardevolste wat dit continent te bieden heeft. Overal wordt er dus stevig nagedacht hoe dat erfgoed aan de komende generaties moet worden overgedragen nu er steeds minder religieuzen zijn. In Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Hongarije hebben ze alvast een schitterende oplossing bedacht. Klösterreich is een organisatie die 21 kloosters en abdijen van verschillende religieuze orden verenigt. Meestal wonen er geen geestelijken meer, maar de gebouwen en hun schatten zijn nog intact. De vereniging biedt de mogelijkheid om de kloosters en abdijen te bezoeken. Soms kunt u er overnachten. Soms kunt u er seminaries houden of een deel afhuren voor andere doeleinden. De verenigingen zorgen ook voor culturele, academische of spirituele activiteiten. Wie lid wordt van de vereniging kan alle kloosters en abdijen voor een vriendenprijsje bezoeken. Het is eens iets anders dan een ski- of strandvakantie.

WWW.KLOESTERREICH.AT

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content