Sites & apps

Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Creatief nietsdoen

Wat in het Engels ’to doodle’ heet, is in het Nederlands ‘droedelen’: ‘gedachte-loos krabbels tekenen, m.n. tijdens het telefoneren en vergaderen’, volgens Van Dale). Daar hebt u voortaan geen pen en papier meer voor nodig. U kunt lekker gewichtig naar uw iPad staren tijdens een belangrijke vergadering en doen alsof u allerlei interessante zaken opzoekt en noteert. Eigenlijk bent u druk doende een prachtige tekening of een totaal leeghoofdig lijnenspel te maken. De iPad-app Doodle.ly is al een tijdje een groot succes. U kunt tekenen met een pen, een marker, een potlood of een penseel. U kunt uw werk ook delen met anderen (met uw collega naast u of met uw fans op Facebook of Twitter). Er worden geregeld wedstrijden georganiseerd. Voordat u overmoedig wordt: check eerst even de vele schitterende inzendingen.

DOODLE.LY

De Twitterkraker

U bent al een tijdje actief op Twitter en u vraagt zich af of u eigenlijk niet altijd dezelfde mensen tegenkomt aan die virtuele toog? Follower Wonk is een handig hulpmiddel om accounts met elkaar te kruisen en te zien wie er allemaal meeleest.

U kunt ook nagaan of u aanhangers wint buiten uw traditionele netwerk. Gericht zoeken in de gegevens van de mensen die u volgen is ook mogelijk: bio, locatie, url. En wilt u weten of er veel mensen zijn die afhaken en niet langer in uw tweets geïnteresseerd zijn? Het kan met Follower Wonk. Interessant is ook dat u uw followers kunt rangschikken, zodat de invloedrijkste bij elkaar komen te staan. De ‘meelezers’ die zelf geen netwerk hebben, staan dan helemaal onderaan. Een gratis dienst die, mits u een beetje oefent, verrassende resultaten oplevert. Als u betaalt, wordt het nog straffer.

FOLLOWERWONK.COM

Graven in het verleden

Erfgoeddag ligt nog vers in het geheugen. Vele tienduizenden Vlamingen hebben zich weer even ondergedompeld in het verleden. Dit keer stonden ons aller ‘helden’ in de kijker.

Een geknipt moment om eens stil te staan bij het werk van de vele duizenden historici die – in de hele wereld – het verleden telkens opnieuw naar het heden brengen. Zij publiceren in vaktijdschriften, en die zijn voor de leek of amateur moeilijk te vinden.

Een medewerker van de universiteit van Ottawa (Canada) heeft op Les Archives de littérature du Moyen Âge (ARLIMA) vele tientallen vakbladen samengebracht. Hij beperkt zich tot bladen die publiceren over de middeleeuwen, en het gros ervan is in het Frans. U kunt zoeken per thema en op naam. Het mooie is dat ARLIMA toegang verschaft tot tijdschriften waarvoor je normaal veel abonnementsgeld moet betalen.

WWW.ARLIMA.NET

Astrid Wittebolle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content