Grammy-nominatie voor Brugse musici.

Als er een Vlaamse film genomineerd wordt voor een Oscar staat heel Vlaanderen op zijn kop. Als de verdienstelijke makers de begeerde Oscar uiteindelijk toch niet binnenrijven, worden ze niettemin, en terecht, feestelijk ingehaald.

De muziek heeft ook een Oscar, even begeerd en gewaardeerd. Hij heet Grammy Award, en is in de cd-wereld de meest prestigieuze onderscheiding op wereldniveau. Laat nu dit jaar in de categorie ?opera” één van onze beste Vlaamse orkesten en koren, het Collegium Instrumentale Brugense en de Capella Brugensis van Patrick Peire, een nominatie gekregen hebben met ?Tancredi” (1813) van Gioachino Rossini (1792-1868) op het Naxos-label ! Een internationale erkenning om U tegen te zeggen. Alleen : we horen er weinig over en er hangt geen hoera-stemming in onze contreien. Dat is erg jammer. Naast die Rossini-opera zijn er voor de Grammy Awards nog producties van Mozarts ?Don Giovanni” en ?Clemenza di Tito”, Borodins ?Prince Igor” en ?Les Troyens” van Berlioz in de running.

Peire heeft voor de productie van ?Tancredi” zijn koor en orkest voorbereid ; de cd-opname zelf wordt gedirigeerd door de Italiaanse Rossini-specialist Alberto Zedda die dat ook deed bij de publieke uitvoeringen in Poissy en Clermont-Ferrand. In de rolverdeling zien we de prachtige mezzo Ewa Podles (Tancredi), de beroemde sopraan Sumi Jo (Amenaïde), de mezzo Anna Maria di Micco (Isaura), de tenor Stanford Olsen (Agirio) en de bas Pietro Spagnoli (Orbazzano).

De plot van ?Tancredi” de eerste opera waarmee Rossini zijn roem vestigde speelt zich af rond de belegering van Syracuse in de negende eeuw door de Moren. Twee rivalen, Tancredi en Orbazzano, bekampen de vijand en wedijveren daarbij om de hand van Amenaïde, de hippe dochter van stadhouder Agirio. Haar vader wil haar uithuwelijken aan de stoere Orbazzano, maar zij is verliefd op de meer verfijnde Tancredi. Voor die liefde en omdat Tancredi van geheul met de vijand wordt verdacht, moet ze een tijdje de gevangenis in. Het zal je gebeuren. Maar alles loopt goed af.

Het is een pure Rossini-opera met frisse muziek en aria’s zoals ?Di tanti palpiti, di tante pene…”, om in het bad na te fluiten. De Naxos-productie is warempel wel een onderscheiding waard. De Rossiniaanse spirit gulpt er uit. De zangers presteren prima, koor en orkest eveneens. De technische opname-kwaliteit is puntgaaf. En daarbij : Naxos-cd’s zijn goedkoop.

Op 28 februari worden de Grammy Awards uitgereikt. Als deze opname de ultieme bekroning haalt, is dat fijn meegenomen. Indien niet : een nominatie een keuze dus van vijf tops uit duizenden wereldwijd verspreide producties is al iets om beretrots op te zijn.

Fons de Haas

Rossini ?Tancredi”. Naxos 8.660037-8

Gioachino Rossini : altijd ontspannend.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content