‘Roken met kinderen in de auto moet verboden en beboet worden’

ANNICK TIMMERMANS

Rokers voelen zich vaak gestigmatiseerd en dat is niet de bedoeling, zegt Stefaan Hendrickx van gezondheidsorganisatie VIGeZ. ‘Jonge mensen moeten roken als iets abnormaals gaan zien.’

Uit onderzoek blijkt dat obese ouders heel vaak foute voedingsgewoontes doorgeven aan hun kinderen. Moeten zij ook zware boetes krijgen, net als mensen die hun kinderen laten ‘meeroken’ in de auto, waar de lucht elke twee minuten wordt ververst?(Jan Paulussen, Oelegem)

STEFAAN HENDRICKX: Het rookgedrag wordt doorgegeven van ouders op kinderen: als ouders roken, hebben hun kinderen drie keer meer kans om dat zelf te doen. Roken hoort steeds meer bij mensen in maatschappelijk kwetsbare posities of met een lagere opleiding. Het is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsongelijkheid. Meeroken in de auto is bovendien veel schadelijker dan u voorstelt: de concentratie aan schadelijke stoffen is tot 27 keer hoger dan wanneer je rookt in huis. Het autoraampje openzetten helpt niet en kinderen hebben niet de vrijheid om de rook niet in te ademen. Dan zijn een verbod, en dus ook boetes, gerechtvaardigd.

Waarom zijn rokers steeds de boeman, terwijl we dagelijks besproeid worden door allerlei uitlaatgassen, die een groter risico op kanker met zich meebrengen? (Guillaume Van den Reeck, Gent)

HENDRICKX: We willen het roken denormaliseren, maar moeten opletten om rokers niet te stigmatiseren. Roken wordt sterk bepaald door de omgeving. Wij willen roken uit de wereld helpen, zonder de rokers te kwetsen. Bovendien willen de meeste rokers zelf stoppen, maar het is een hardnekkige verslaving. Het klopt dat luchtvervuiling een rol speelt bij kanker, maar er zijn zoveel factoren en het valt niet altijd te bepalen wat de doorslag geeft. Maar dat is geen reden om het bewezen verband tussen roken en kanker te minimaliseren.

Waarom worden er geen straffen gezet op het lukraak weggooien van peuken op straat? (Katrien De Graef, Ekeren)

HENDRICKX: Peuken weggooien is verboden, omdat het erg schadelijk is voor het milieu. Het zijn kleine gifbommetjes die heel traag afbreken. Een op de vier gemeenten heft al GAS-boetes op zwerfvuil en een groot deel daarvan bestaat uit peuken. In Parijs vinden ze zeventig miljoen peuken per jaar en hebben ze vorig jaar geïnvesteerd in vuilnisbakken met asbakken en toezichthouders. Wie betrapt wordt, moet 68 euro boete betalen.

Zelfs roken op het strand wordt in vraag gesteld. Zullen er speciale rookstranden komen waar de rokers niemand aanstoot kunnen geven? (Edwin Coremans, Herentals)

HENDRICKX: We moeten altijd opletten dat we rokers niet culpabiliseren. Maar het is een goed idee om stranden rookvrij te maken, met rookzones. Zo krijgen jonge mensen het signaal dat roken niet normaal en veilig is en raakt het peukenprobleem opgelost. De discussie over roken in open ruimtes wordt steeds vaker gevoerd: de voetbalstadions van Brugge en Anderlecht zijn al rookvrij, de Zoo en Planckendael worden dat vanaf deze zomer en in Plopsaland zijn de wachtrijen en attracties rookvrij.

Vraag van de week

Als directeur van een woon-zorgcentrum wil ik graag een totaal rookverbod invoeren. Ik stuit echter op de normen van de Vlaamse overheid die voorschrijven dat elk woon-zorgcentrum over een rookruimte moet beschikken. Hoe goed je deze ook inricht, de geur van tabak verpest de ruime omgeving. Bovendien moeten de ruimte onderhouden en de asbakken geleegd worden. Ik moet mijn medewerkers dus verplicht blootstellen aan nicotine. (Frank Vanneuville, Koekelare)

HENDRICKX: Volgens de wet zijn enkel gemeenschappelijke plaatsen in woon-zorgcentra rookvrij. De directie kan bewoners wel verbieden om in hun kamer te roken. In dat geval moet er een aangepaste en volwaardige rookruimte zijn. Zo wordt het personeel onvrijwillig blootgesteld aan tabaksrook, maar toch minder dan wanneer op de kamers gerookt wordt. Het rookprobleem is beter hanteerbaar en de kans op brand is kleiner. Deze directeur kan de rookkamer nog verbeteren, een extra rookruimte in openlucht voorzien en rokende bewoners aanmoedigen om te stoppen met de hulp van een erkende rookstopbegeleider.

Moeten we de smartphone bannen van de speelplaats? Stel uw vraag aan professor kinesitherapie ANNICK TIMMERMANS

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Stefanie Van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content