De federale regering heeft beslist om van 8 mei tot 30 september de btw op alle restaurant- en cateringdiensten naar 6 procent te verlagen. Maar wie komt deze – budgettair pijnlijke – btw-verlaging ten goede? De horeca uiteraard, en de leveranciers. De klant zal uiteindelijk méér betalen voor zijn eten. Dat schrijven Jean Hindriks (UCLouvain en Itinera) en Valerio Serse (UCLouvain en Compass Lexecon) in een analyse op Knack.be. De twee economen voorspellen dat de tijdelijke btw-verlaging op termijn tot fors hogere prijzen zal leiden. Ze baseren zich daarvoor op eerdere btw-hervormingen in Frankrijk en Finland. ‘Als we de resultaten van de Franse hervorming naar België extrapoleren, zou een btw-verlaging van 21 procent naar 6 procent, gevolgd door een terugkeer naar 21 procent, de prijzen eerst met 2,5 procent doen dalen en daarna met 7,1 procent doen stijgen. Uiteindelijk zou de tijdelijke btw-verlaging dus een blijvende stijging van de restaurantprijzen met 4,6 procent kunnen veroorzaken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content