Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

Het tweede solomoment van Kim Deal.

De chemie van grote groepen is nooit vatbaar voor herhaling. Na de split volgt er meestal een trieste stoet van afkooksels. Van wijlen de Pixies zijn de drummer en de gitarist volledig uit beeld verdwenen, en zoekt voorman Frank Black nu al naar een tweede start voor zijn wisselvallige solocarrière.

Alleen voor bassiste Kim Deal werd het feest. Met The Breeders deed ze wat de Pixies nooit is gelukt : doorbreken in de Verenigde Staten. Van ?The last splash” werden meer dan één miljoen stuks verkocht. De groep mocht de grote festivalpodia op, maar viel live behoorlijk door de mand. Met uitzondering van de absolute evergreen ?Cannonball” valt er weinig te beleven dat kan wedijveren met wat voorafging.

Zeer tegen de zin van Deal

werden The Breeders op die hoge toppen op non-aktief gesteld. Zus Kelley werd opgepikt voor drugbezit en vloog naar rehabilitatie. Een hyperkinetische Deal

sprak wat bevriende muzikanten aan in Dayton (Ohio) en startte haar tweede solomoment The Amps. Ze probeerde een maskerade uit met het alter ego Tammy Ampersand, maar na twee sekonden uit ?Pacer” is dat dwaalspoor al overbodig. Haar stem is te herkenbaar.

Achter haar staat een groep te rammen die solliciteert voor de post van huisband in een herberg voor zware grungefanaten. The Amps opteren voor weinig tralala en veel vitaliteit en charme. Ze komen recht uit de garage en stralen absolute noodzaak uit. Na een half uur is het repertoire trouwens al opgebrand.

Blijft er iets hangen wat dat eenvoudige ontspanningsniveau overstijgt ? Bitter weinig. De inhoud van ?Bragging party” en ?Mom’s drunk” staat volledig haaks op de aanlokkelijkheid van hun titel, en bijna altijd wordt er iets essentieels vergeten. Zo drijft ?Full on idle” op perfekt geflambeerde rockabilly maar mist het een verheffend refrein. En in ?She’s a girl” hangt de gitaarriff te veel in de mist om de engelenzang tot zijn recht te laten komen. Alleen de aanzet plakt als wonderlijm aan elkaar. Het titelnummer is een aangename hergeboorte van de Velvet Underground en in ?Tipp city” en ?I am decided” zit alles waar tienerhoofden van gaan schudden. Een veel te klein percentage evenwel van een al zo snel voorbijzoevend werkstuk.

Jan Delvaux

The Amps, ?Pacer”, (CAD 5016/4 AD).

The Amps : snel opgebrand.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content