Van het aflezen van karakter en lotsbestemming in samengekoekte faeces tot een taarten-gooi-festijn met semi-vloeibare stront, dat is zowat de reik- en spanwijdte van de voorstelling Shit Happens waarmee het damestrio Wattne? de Vlaamse cultuurcentra afschuimt. Shit staat in dit geval niet alleen voor uitwerpselen en diversen, maar ook voor duivelszwarte ellende en schrijnende miserie.

De drie actrices namen de dramatekst De Presidentes van de Oostenrijker Werner Schwab als uitgangspunt. Hun vrije improvisaties resulteerden in een koldereske assemblageproductie. Drie neurotische vrouwen, gehuld in zuurstokkleurige latexjurken ontworpen door Walter Van Beirendonck, vatten een onderzoek aan naar “het wezen van de drol”. Dahlia Pessemiers is de zwaarmoedige en kettingrokende Lisa, die zichzelf steeds weer verliest in huilbuien en populistische maatschappijkritiek. Zij wordt voortdurend op de korrel genomen door de hyperactieve Ginger (Nele Bauwens) die non-stop, en met een vervelend Anglo-Hollands accent, ranzige toiletverhalen opdist. Als tegenwicht voor die al te aangedikte uitbundigheid, fungeert de ijzige onverstoorbaarheid van Daisy Ip. Zij geeft gestalte aan de verantwoordelijke en evenwichtige Summer die, cryptische haikuzinnen debiterend, in alles en iedereen tekenen ziet van het buitenaardse.

De drie actrices werden bijgestaan door Manou Kersting (die zowel de regie als de live-percussie verzorgt) binnen het kader van De Factorie, een door Kersting en Chiel van Berkel in 1996 opgericht toneellaboratorium voor jonge, eigenzinnige theatermakers die “wegens hun verwantschap met het waanzinsgevoel” nog niet ingeburgerd zijn in het officiële circuit. Pessemiers en Bauwens, die net als Ip afstudeerden aan Studio Herman Teirlinck (optie kleinkunst), kregen vorig jaar al een kans met De Alpenzusjes. Hoewel de voorstelling leed onder een gebrek aan structuur, een teveel aan ongekanaliseerde energie en overacting, bleek toen al dat zij over krachtige zangstemmen beschikken en een affiniteit hebben met het absurde en het karikaturale. Ook Shit Happens is niet geheel vrij van hysterische gekte en een overdosis geestdrift. Molenwieken, grienen en schaterlachen, het gebeurt allemaal in het kwadraat. Het hoge Theo- en Theagehalte werkt zo nu en dan bijzonder storend, maar het geheel houdt wonderwel stand.

Net als De Alpenzusjes is Shit Happens opgebouwd volgens het collageprincipe, waarbij sketches en korte monologen worden afgewisseld met live uitgevoerde funky ballads, technohits en a capella improvisaties. Die fragmentaire opbouw staat deze keer garant voor de nodige schwung en vaart. Nu nog wat gevoel voor maat en inperking en dit wordt hilarisch theater.

“Shit Happens”, Wattne? en De Factorie, op tournee doorheen Vlaanderen en Nederland. Laatste voorstellingen in Antwerpen (Cinema Tokio) van 27 tot 29/1. Info en reservatie: Garifuna vzw. 014/85.37.03

Ann Demeester

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content