Karl van den Broeck
Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

Vrijdag 10 november was een memorabele dag. Op de Boekenbeurs nodigde Knack een hele reeks auteurs en publicisten uit. Het publiek viel van de ene verbazing in de andere. Wij ook.

Het begon al vroeg om 11 uur. Schrijfster-filosofe Patricia de Martelaere wijdde het talrijk opgekomen publiek in de geheimen van het taoïsme in. Anna Luyten – die de Knack-dag op stijlvolle wijze aan elkaar praatte – had met haar na afloop een lang gesprek. De neerslag van dit interview, het eerste in zo’n twintig jaar, vindt u verderop in dit blad (pag. 116).

Hubert van Humbeeck praatte met Nico Wouters en Bruno De Wever en Luc Huyse, Peter Vandekerckhove, Rudi Aernoudt, Remi Vermeiren en Mieke de Loof werden ondervraagd door Piet Piryns, Tessa Vermeiren, Han Renard en Pierre Darge.

De verrassing van de avond kwam van Frank Albers. Die werd, samen met Simon Vinkenoog, geïnterviewd door Piet Piryns over de vijftigste verjaardag (in 2007) van On The Road van Jack Kerouac. Albers vertelde hoe hij de enig overgebleven beat poet, Lawrence Ferlinghetti een mail stuurde met de vraag om hem in San Francisco, (‘de wieg en het graf van de beatgeneration’) te mogen interviewen. ‘Ferlinghetti stuurde me een mail terug waarin hij zei dat hij aanstoot nam aan het woord graf. Volgens hem zijn de beats nog steeds springlevend. “Als u dode mensen wilt interviewen, moet u naar het Witte Huis gaan”, besloot de 87-jarige levende legende.’ Vinkenoog haalde herinneringen op aan de provotijd en bracht een ode aan de beats, ‘de enige belangrijke revolutionaire beweging in Amerika na de Tweede Wereldoorlog’.

Maar het absolute hoogtepunt van de eerste Knack-dag was de lezing van Benno Barnard. Zeven jaar na zijn grote Gezelle-polemiek, sloeg hij een welgemeend mea culpa. Hij had Gezelle in 1999 oneer aangedaan. Zijn lezing groeide al snel uit tot een striemend pamflet tegen ‘de pensée unique van linkse intellectuelen omtrent het katholicisme en religie in het algemeen. Deze linksen nuttigen een katholiek bij de ochtendkrant en bepleiten in één moeite door tolerantie jegens de volgelingen van de profeet. Ik beschuldig deze linksen van dwaze hoogmoed’, zei hij. Het integrale pamflet, waarin Barnard ook kanttekeningen plaatst bij de ‘zaligverklaring’ van Tom Lanoye en tegen uitspraken van ‘een bekende schrijversvrouw’ en ‘een bekende schrijfster c.q. schrijversweduwe’, kunt u lezen vanaf pagina 84.

Karl van den Broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content