Premature kinderen met een extreem laag geboortegewicht (minder dan een kilogram) kunnen later in hun leven gezondheidsproblemen krijgen. Een ploeg rond kinderarts Karel Allegaert van de KU Leuven meldt in The Lancet dat die kinderen als elfjarigen meer lichaamsvet en minder spierkracht hebben dan normaal. Ze hebben ook vaker een hogere bloeddruk en een lagere nierfunctie. Dat prematuurtjes de eerste twee jaar van hun leven slecht groeien, verklaart die problemen.
Ook kinderen die na een normale zwangerschap met een vrij laag gewicht geboren worden, hebben als volwassene een hoger risico op problemen als overgewicht en aandoeningen van hart en bloedvaten. Genetica Vasiliki Lagou van de Leuvense tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie onderzocht met een groot aantal collega’s de oorsprong van de gewichtsverschillen bij meer dan 150.000 baby’s. De resultaten verschenen in Nature. Minstens een zesde van de verschillen was te wijten aan genetische variatie, maar het waren veel kleine verschillen – en dus niet één of enkele genen – die bepaalden of een baby zwaar of minder zwaar was bij de geboorte. De verschillen konden inderdaad gekoppeld worden aan problemen met hart en bloedvaten, en aan ziektes zoals type 2-diabetes.
Het is nuttig dat je min of meer weet hoe goed je geheugen functioneert. Wetenschappers hadden lang geen idee welke zones van de hersenen dat inzicht mogelijk maken. Onderzoek bij apen heeft nu een zone in de prefrontale cortex aangeduid als de zetel van het ‘metageheugen’. (Bron: Science)
Alcohol activeert hongercellen. Als je veel alcohol drinkt, krijg je veel calorieën binnen, en toch heb je dan dikwijls een onweerstaanbare neiging om te gaan eten. De oorzaak is, zo blijkt nu, het stimulerende effect van alcohol op hersencellen die honger uitlokken. (Nature Communications)
De maan is gevormd door vele botsingen. Astronomen dachten dat de maan het product was van een botsing van een grote komeet met de aarde. Nieuwe simulaties wijzen uit dat het om een reeks van kleinere botsingen ging. (Nature Geoscience)
Muizen hebben een verborgen killersinstinct. Door een groep cellen te stimuleren in de amygdala, de zone in de hersenen die de grote emoties stuurt, kun je van brave muizen agressieve jagers maken. (Cell)
Ontsnapte huisdieren vervangen wilde populaties. De geelkuifkaketoe is met uitsterven bedreigd in zijn oorspronkelijke leefmilieu in Indonesië, maar in de bossen rond Hongkong doet een populatie van ontsnapte exemplaren het uitstekend. Hetzelfde geldt wereldwijd voor een vijftigtal bedreigde diersoorten. (Frontiers in Ecology and the Environment)
Genetische verschillen zijn bepalend voor het geboortegewicht van een baby.