Hubert van Humbeeck

De vredesconferentie over de burgeroorlog in Syrië is voortijdig afgeblazen. Of zij een nieuwe kans krijgt, hangt af van de Russische president Vladimir Poetin.

Het zou een goede week worden voor Syrië. In Genève zouden eindelijk vredesgesprekken beginnen en in Londen stond een donorconferentie op de agenda die geld zou ophalen om de grootste humanitaire noden te lenigen. De donorconferentie deed het goed, maar de gesprekken in Genève werden opgeschort nog voor ze begonnen waren. Het had gewoon geen zin, concludeerde VN-vertegenwoordiger voor Syrië Staffan de Mistura. Hij wil het later deze maand nog een keer proberen.

De Zweeds-Italiaanse diplomaat had nochtans geen moeite gespaard om een stevige delegatie van de Syrische oppositie rond de tafel te krijgen. Maar die stapte meteen op, toen duidelijk was dat het Syrische leger zijn offensief tegen de stad Aleppo niet zou onderbreken voor de gesprekken. De rebellen in en om de stad werden onder druk van zware bombardementen door Russische gevechtsvliegtuigen teruggedrongen. Zo dreigt Aleppo te worden omsingeld. Tienduizenden inwoners vluchtten al naar de grens met Turkije. Wie blijft, moet straks kiezen tussen zich overgeven of verhongeren. Een beproefde tactiek van het regime.

Een gesprek was in die omstandigheden niet mogelijk en dat weet Moskou natuurlijk ook. Een VN-resolutie bepaalde dat er pas kon worden gepraat als de bombardementen waarvan ook burgers het slachtoffer zijn, werden stopgezet. Bovendien bestaat de kans dat president Bashar Al-Assad niet meer zal willen onderhandelen na zijn terreinwinst. Door die onderhandelingen zou hij immers moeten opstappen. De Russen van hun kant zijn niet vergeten dat kolonel Moammar Kadhafi in Libië door NAVO-vliegtuigen werd weggebombardeerd, tegen alle afspraken in die daarover met het Kremlin waren gemaakt.

In een interview met dit blad zegt Peter Bouckaert van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat de oorlogen in Afghanistan en Irak ons geleerd hebben dat het conflict in Syrië alleen met diplomatieke en niet met militaire middelen kan worden opgelost. Voor die diplomatie zijn Europa en Amerika afhankelijk van de goodwill van Vladimir Poetin om te stoppen met bombarderen. Boos op hem zijn, verandert weinig aan de zaak. Hij bepaalt hoe het verder gaat. De rekening betalen de inwoners van Aleppo. En straks misschien de Europeanen, want die nieuwe vluchtelingen kunnen evenmin snel terug naar huis. Poetin zal het een zorg wezen.

Hubert van Humbeeck

Het zal Poetin een zorg wezen dat de Syrische vluchtelingen in Europa niet naar huis kunnen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content