Pionnières Musée de Luxembourg Parijs

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘This is a man’s world, but it wouldn’t be nothing without a woman or a girl’, zong James Brown ooit. Dat gold zeker voor de Parijse kunstwereld van de jaren twintig van vorige eeuw, toen vooral mannelijke artiesten werden gefêteerd als kampioenen van het bruisende modernisme, hoewel er uiteraard even talentvolle vrouwelijke schilders, beeldhouwers, ontwerpers, fotografen en filmmakers waren. Het Musée de Luxembourg, dat vorig jaar al een expo wijdde aan de Franse ‘femmes peintres’ van de achttiende eeuw, flitst u terug naar ‘les années folles’. Maar dan dit keer met werken van Tamara de Lempicka, Marie Laurencin, Suzanne Valadon en andere ‘vergeten’ pioniers van het nieuwe die te lang in de schaduw van hun mannelijke tijd- en stielgenoten bleven staan. Of hoe vrouwen mee de weg wezen van fauvisme tot kubisme, van impressionisme tot abstractie.

Tot 10.07

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content