Pijnlijke toegevingen

De Tempelberg met de Rotskoepel in Jeruzalem. © BELGA
Hubert van Humbeeck

Al-Jazeera brengt de Palestijnse leiders in een lastig parket: ze zouden Israël meer hebben willen toegeven dan tot nog toe bekend was.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera zegt over meer dan 16.000 confidentiële verslagen te beschikken van vergaderingen, e-mails en andere boodschappen tussen Palestijnse, Israëlische en Amerikaanse politieke leiders. Daaruit moet, onder meer, blijken dat de Palestijnen tijdens het vredesoverleg in 2008 tot verregaande toegevingen bereid waren.

Volgens uitgelekte documenten gingen de Palestijnen akkoord om Israël zo goed als alle Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem te laten houden. Ze wilden ook de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen beperken tot 100.000 mensen over een periode van 10 jaar. Het bestuur van de heilige plaatsen in Jeruzalem zou worden toevertrouwd aan een internationale commissie. Die zou dus ook zeggenschap krijgen over de Tempelberg, met de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee de derde heilige plaats van de islam in de wereld.

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat noemde de onthulling prompt ‘een hoop leugens’. Een woordvoerder voor Hamas, de radicale moslimbeweging die baas is in de Gazastrook, zag in de documenten een bewijs dat de regering van de Palestijnse Autoriteit de Palestijnse zaak uitverkoopt. De Palestijnse Autoriteit is in handen van Fatah, de rivaal van Hamas, die het bestuur voert over het Palestijnse gebied op de Westelijke Jordaanoever.

Wat de onthullingen voor de Palestijnse Autoriteit extra pijnlijk maakt, is dat Israël de voorstellen dan nog onvoldoende vond. Een woordvoerder van de Israëlische regering herinnert eraan dat de toenmalige Israëlische premier Ehud Olmert ook toegevingen op tafel legde, die op hun beurt door de Palestijnen werden geweigerd. Het is bekend dat Israël en de Palestijnen na de grote Midden-Oostenconferentie van George W. Bush in de zomer van 2008 dicht bij een akkoord waren. Het ontslag van Olmert en de Israëlische invasie van Gaza gooiden later dat jaar roet in het eten. De onderhandelingen werden in september 2010 onder Amerikaanse druk heropgestart en vrijwel meteen weer stopgezet omdat de rechtse regering van Benjamin Netanyahu weigert om de bouw van woningen in bezet Palestijns gebied stop te zetten.

De onthullingen komen overigens op een moment dat de VS onder druk staan om een resolutie in de VN-Veiligheidsraad te steunen, die de Joodse nederzettingen in bezet gebied illegaal verklaart. Wash-ington spreekt doorgaans een veto uit tegen resoluties die kritisch zijn voor Israël. Dit keer is dat moeilijk, omdat de Amerikaanse regering Israël zelf herhaaldelijk heeft gevraagd om met de bouw van de nederzettingen te stoppen. Op de achtergrond speelt ook dat de Palestijnen in de wereld steun zoeken voor een veel bredere resolutie, die een eenzijdige onafhankelijkheid van Palestina zou aanvaarden binnen de grenzen van 1967.

Hubert van Humbeeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content