De Nederlandse organisatieadviseur Ferd van Koolwijk heeft de uitweg gevonden uit de discussie over de herinvoering van de 40-urige werkweek: een halvering van de vergadertijd. In Het Financieele Dagblad legt hij uit dat managers en medewerkers van een bedrijf tot 70 procent van hun werktijd aan vergaderen besteden. Dat kost de Nederlandse bedrijfswereld tot 20 miljard euro per jaar en drukt de arbeidsproductiviteit naar beneden. Meer uitleg staat in zijn boek Ophouden met Vergaderen.

Lance Armstrong wil nog minstens één keer de Ronde van Frankrijk rijden. Al wordt dat niet noodzakelijk volgend jaar. Zijn nieuwe sponsor Discovery Channel wil hem namelijk ook in andere wedstrijden uitspelen. Het is zo goed als zeker dat hij in 2005 Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen rijdt, mogelijk gevolgd door zijn eerste Giro d’Italia.

Osia, de grootste vereniging van Italianen in de VS, wil niet dat Robert De Niro ereburger van hun vaderland wordt. Ze heeft daarom aan Silvio Berlusconi gevraagd de acteur van de lijst met kandidaten te schrappen. De Niro heeft in verschillende rollen het stereotiepe beeld van de Amerikaanse Italo-maffioso bevestigd en zo de reputatie van VS-burgers met Italiaanse wortels besmeurd, meent Osia.

De oud-wielrenners Johan Museeuw en Eddy Merckx rijden op 29 augustus samen de Grote Prijs Voor Jan en alleman, een koppeltijdrit in de aanloop naar de Grote Prijs Eddy Merckx. Per deelnemer aan de wedstrijd wordt drie euro gestort voor Koester, het kinderkankerfonds waarvan Museeuw peter is.

Tien jaar na zijn dood wordt Kurt Cobain nog altijd aanbeden: op een veiling in Californië heeft een fan liefst 16.000 dollar neergeteld voor een tekening die de Nirvanazanger als zesjarige knaap op school maakte. Het kinderkunstwerkje, dat dienst deed als kerstkaart, stelt de Amerikaanse president Ronald Reagan voor. Volgend jaar verschijnt een film van Gus Van Sant over de laatste levensuren van Cobain.

Ook dit zijn de Olympische Spelen: de in onze contreien volstrekt onbekende Ahmed al-Maktoum heeft in Athene geschiedenis geschreven door als eerste atleet uit de Verenigde Arabische Emiraten een gouden medaille te veroveren. Hij won het onderdeel dubbele trap in het kleiduivenschieten, vóór de Indiër Rajyavardhan Rathore.

Voormalig supermodel Cindy Crawford heeft zich de woede van de dierenrechtenorganisatie PETA op de hals gehaald. Tien jaar na haar deelname aan de PETA-campagne ‘ I’d rather go naked than wear fur‘ (‘Ik loop liever naakt rond dan bont te dragen’) heeft de Amerikaanse zich laten overhalen om te poseren voor bontjasverkoper Blackglama. Ze treedt zo in de voetsporen van Rita Hayworth, Bette Davis, Lauren Bacall en Marlene Dietrich, een eer die blijkbaar alle principes doet wijken.

Samengesteld door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content