Pandora papers

© Getty Images
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dat onder anderen de voormalige Britse premier Tony Blair een offshoreconstructie in een belastingparadijs gebruikte, en de demissionaire Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra en de huidige Tsjechische premier Andrej Babis ook, maakte Knack zondagavond al bekend, bij de lancering van de Pandora Papers. Maar welke Belgen duiken er op in het nieuwe lek van 11,9 miljoen documenten met financiële info dat het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) samen met meer dan 600 journalisten uit 117 landen onderzocht? Hoe reageren ze? En welke rol spelen onze bankiers?

TELEX

– De gelekte documenten identificeren de echte eigenaars ( Ultimate Benificial Owners of UBO’s) van meer dan 29.000 offshorebedrijven.

– Duiken op in de Pandora Papers: 35 huidige en voormalige staatshoofden en regeringsleiders, meer dan 330 politici en overheidsfunctionarissen uit meer dan 90 landen, en een wereldwijde line-up van voortvluchtigen, oplichters en moordenaars.

– De populistische premier van Tsjechië, Andrej Babis, ging tekeer tegen de corruptie van economische en politieke elites. Maar de gelekte documenten onthullen dat de miljardair via offshorebedrijven een landgoed van 22 miljoen dollar kocht aan de Franse Rivièra, met inbegrip van een bioscoop en twee zwembaden.

– De koning van Jordanië, Abdullah II, verwierf via offshorebedrijven drie riante woningen aan het strand van Malibu, goed voor 68 miljoen dollar. Tijdens de Arabische Lente kwamen in Jordanië nog massa’s mensen op straat om te protesteren tegen de werkloosheid en de corruptie.

– Voormalig Brits premier Tony Blair en zijn echtgenote Cherie kochten een Victoriaans gebouw van 8,8 miljoen dollar, geparkeerd in een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Uitgerekend Blair toonde zich steeds voorstander van eerlijke belastingen.

– Ook beroemdheden duiken op in het lek, zoals de Colombiaanse zangeres Shakira, het Duitse supermodel Claudia Schiffer, de ex-Beatle Ringo Starr, de Spaanse zanger Julio Iglesias en popster Elton John.

Lees tot zaterdag elke dag nieuwe Belgische onthullingen op www.knack.be/pandorapapers Internationale cases kunt u volgen via www.icij.org/investigations/pandora-papers

Pandora papers
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content