OpenPharma: zo pakten we het onderzoek naar farmamiljoenen aan

© illustratie Studio Chapo

875 miljoen euro. Dat gigantische bedrag hebben farmabedrijven en fabrikanten van medische hulpmiddelen in vier jaar tijd overgemaakt aan artsen, ziekenhuizen en andere spelers in de Belgische gezondheidszorgsector. Knack, Le Soir, De Tijd en Médor analyseerden de geldstromen. ‘Het is een illusie te denken dat firma’s belangeloos grote sommen geld uitgeven.’

Patiënten hebben recht op de beste zorg. Je mag verwachten dat de keuze voor een geneesmiddel of medisch hulpmiddel wordt bepaald in het belang van de patiënt. Niet in dat van de fabrikanten. Net daarom liggen de financiële banden tussen industrie en gezondheidszorg zo gevoelig.

Premies of voordelen in geld of natura aan artsen zijn verboden. Drie uitzonderingen zijn toegestaan: een kleine gift, educatieve ondersteuning en onderzoek. En toch: bij een doorlichting door Knack, Le Soir, De Tijd en Médor blijkt dat er tussen 2017 en 2020 875 miljoen euro werd overgemaakt.

In deze eerste aflevering van het onderzoeksproject OpenPharma concentreren we ons op de vraag: wat is de return on investment voor de betrokken firma’s? Waarom geven ze zo veel geld aan de gezondheidszorgsector? En wat is er mis met het Transparantieregister, dat de financiering openbaar hoort te maken?

Van 28 tot 30 april volgen op Knack.be/openpharma nieuwe afleveringen, die inzoomen op de ontvangers van de riante geldpotten: ziekenhuizen, universiteiten, patiëntenverenigingen en artsen.

OpenPharma kwam tot stand met de steun van het Fonds pour le journalisme.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content