Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

Het moet van de donkere dagen van Richard Nixon geleden zijn dat een Amerikaanse president in eigen land zo onpopulair was: nog maar 29 procent van de Amerikanen heeft vertrouwen in George W. Bush. Foto’s van de president, breed glimlachend naast een sergeant die in Irak bij een aanslag zijn beide benen verloor, kunnen daar niets aan veranderen. Twee derde van de Amerikanen wil de oorlog in Irak zo snel mogelijk beëindigd zien.

De vraag is niet langer of de Amerikanen hun troepen uit Irak zullen terugtrekken, maar wanneer en hoe ze dat zullen doen. De discussie gaat nu over een exit strategy. Als het aan de Democraten ligt, moet de terugtrekking binnen de 120 dagen beginnen en zijn de meesten van de 160.000 in Irak gestationeerde Amerikaanse soldaten in de zomer van 2008 weer thuis. Maar hoewel de Democraten vorig jaar de meerderheid in het Congres heroverden, is die meerderheid niet groot genoeg om een presidentieel veto ongedaan te maken. De Republikeinen weifelen, maar in een nachtelijk debat in de Senaat bleven ze vorige week toch nog achter de president staan.

Het is een tot op de draad versleten cliché, maar daarom niet minder waar: een oorlog beginnen is makkelijker dan hem te beëindigen. Bush wil eerst het rapport afwachten dat de Amerikaanse opperbevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, in september zal presenteren. Petraeus moet tegen die tijd uitzoeken of de Iraakse regering van premier Nouri ‘Jawad’ Al-Maliki al stevig genoeg in het zadel zit om veiligheid in Bagdad te verzekeren en de broedermoord tussen sjiieten en soennieten te beëindigen.

Nee dus. Iedere maand vallen in Irak 1000 doden onder de burgerbevolking. Het had nooit zover hoeven te komen, en dat bracht de gerespecteerde commentator van The Guardian Timothy Garton Ash onlangs tot de verzuchting: ‘Terugkijkend op de kwarteeuw dat ik over internationale kwesties schrijf, kan ik me geen door mensenhand ontstane ramp herinneren die zo omvangrijk en zo vermijdbaar was.’

Maar dat is gepraat achteraf. Een snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen, zo vrezen militaire experts, zal in Irak tot een bloedbad leiden dat vergelijkbaar is met dat in ex-Joegoslavië. Toch is dat niet de eerste zorg van de Amerikaanse regering. Het gaat nu alleen nog maar om het vinden van de nooduitgang. Bush kan het zich niet permitteren toe te geven dat hij zich vergist heeft, maar als hij de steun van zijn eigen Republikeinse partij wil behouden, dan zal hij toch een béétje moeten inbinden.

Het waarschijnlijkste scenario is dat de Amerikaanse troepen (of althans een deel daarvan) zich terugtrekken in hun militaire bases, terwijl de Irakezen het in de straten van Bagdad verder onder elkaar mogen uitvechten. De enige opdracht van de Amerikaanse legermacht wordt dan ervoor te zorgen dat Al-Qaeda in Irak geen voet aan de grond krijgt. Niet dat het verband tussen de daders van 9/11 en de aanwezigheid van Al-Qaeda in Irak ooit is aangetoond, maar George W. Bush en Dick Cheney blijven tot nader order de president en de vicepresident van de Verenigde Staten. Nog bijna 700 dagen.

Piet Piryns

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content