Han Renard

De PS zwijgt niet langer over problemen die verband houden met de radicale islam in Brussel, maar het is niet makkelijk om de juiste toon te vinden.

In zijn nieuwjaarstoespraak vorige week maakte Brussels minister-president Rudi Vervoort zich zorgen over de drukke Haachtsesteenweg in Schaarbeek. Sinds kort zou daar in de talrijke, hoofdzakelijk Turkse eet- en drankgelegenheden geen druppel alcohol meer te krijgen zijn. Franstalige journalisten namen de proef op de som, en Vervoorts bewering bleek grotendeels te kloppen.

Navraag leerde ook dat commerciële overwegingen vaak de doorslag geven. Omdat moslimklanten er aanstoot aan nemen en ermee dreigen ergens anders te gaan eten, hebben nogal wat Turkse zaakvoerders op de Haachtsesteenweg alcohol van de kaart gehaald.

De schaarse Turkse eettenten die wel nog alcohol serveren, moeten de intimidaties en dreigementen erbij nemen. Waarop een Schaarbeekse Ecolo-schepen liet weten dat de nabijheid van de moskee daar voor iets tussen zit, maar dat in sommige restaurants en zeker in de winkels in de zijstraatjes van de Haachtsesteenweg wel degelijk alcohol te krijgen is. Het is niet helemaal duidelijk wat hij met dat laatste bedoelde. Moeten bezoekers van de Haachtsesteenweg die een biertje bij hun Turkse pizza willen dat in de nachtwinkel gaan kopen en vervolgens mee naar binnen smokkelen?

Het aantal liters alcohol dat in die etablissementen wordt verkocht, is wellicht geen accurate graadmeter voor religieuze radicalisering. Vervoort kreeg na zijn uitspraken dan ook veel tegenwind. Dat alcohol uit Brusselse horecazaken wordt gebannen, zegt wel iets over de toenemende etnische en religieuze segregatie in sommige buurten. Hetzelfde fenomeen deed zich eerder al voor in Molenbeek, in de Anderlechtse wijk Kuregem en in de buurt rondom het Brusselse Zuidstation. Gewone cafés verdwijnen uit het straatbeeld, alleen halalzaken blijven over.

Met zijn uitspraak wil Rudi Vervoort vooral waarschuwen voor de opgang van de radicale islam in Brussel. Vervoort wil die nu met alle middelen bestrijden. Voorlopig schiet dat niet echt op. Het recentste, met veel bombarie aangekondigde deradicaliseringsproject – videoclips die een moderne lezing van de Koran aan de man brengen, een project waarvoor het Brussels Gewest 275.000 euro had vrijgemaakt – dreigt een slag in het water te worden. Na regisseur Ismael Saïdi hebben nu ook islamologen Michaël Privot en Rachid Benzine definitief afgehaakt. Vanwege zware druk uit conservatieve moslimhoek en verdachtmakingen van vriendjespolitiek wil niemand voorlopig nog met het geld van Vervoort aan de slag. Pijnlijk voor de minister-president, maar het maakt vooral duidelijk hoe lastig het is om in deze strijd de juiste toon en voor alle betrokken partijen aanvaardbare medestanders te vinden.

Han Renard

In sommige eet- en dranktenten is geen druppel alcohol meer te krijgen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content