‘Eindelijk lijken Belgen zich ervan bewust te worden dat ze te veel drinken’, zegt Eva De Winter, een van de organisatoren van Tournée Minérale.

‘Meer dan 47.000 Belgen drinken niet in februari. Zoiets kan niet alleen aan een goeie pr-campagne liggen’, zegt Eva De Winter, diëtiste bij de Stichting tegen Kanker. ‘Dit thema leeft. Mensen worden zich ervan bewust dat ze te veel drinken. Minderen heeft evidente voordelen: je slaapt beter, je hebt meer energie, je hebt geen katers, je huid krijgt een gezonde glans en je spaart geld uit. Minder bekend is hoeveel calorieën er in alcohol zitten. Na de vetten is het de meest energierijke voedingsstof.’

Tournée Minérale wil meer zijn dan een maand zonder drank. ‘Uit vergelijkbare acties in het buitenland weten we dat deelnemers nadien bewuster omgaan met alcohol, en ook op lange termijn minder drinken’, zegt De Winter. ‘Je moet met gewoontes breken. Onderschat niet hoe lastig dat is. Je moet het planmatig aanpakken, zoals een vermageringsdieet. Een goede tip is een alcoholdagboek bijhouden. Dat blijkt vaak zó confronterend dat mensen alleen al daardoor minder drinken. En het helpt als je omgeving mee is. Waarom zou je niet met een hele vriendengroep meedoen aan die maand zonder drank?’

Ook goed om in het achterhoofd te houden: wie graag drinkt, hoeft niet te stoppen. ‘De verboden vrucht is zo aantrekkelijk, en extremisme blijkt zelden heilzaam’, zegt De Winter. ‘Wie wil minderen, raad ik aan om nooit alcohol te drinken om de dorst te lessen. Drink alleen als je je goed voelt, drink nooit alleen, en drink niet voor de middag. Plan minstens twee alcoholvrije dagen per week, neem de tijd om van je drankje te genieten en als je echt zin hebt in een tweede glas, wacht dan minstens tien minuten voordat je het bestelt. Wissel alcoholische dranken af met niet-alcoholische. En, belangrijk: leer nee zeggen wanneer je een glas wordt aangeboden. Alcohol drinken is ongezond, hou dat voor ogen. Drinken terwijl je er geen zin in hebt, is al te gek.’

Een probleem dat er bij veel mensen de laatste jaren is ingeslopen, is dat drank bij hun dagpatroon ging horen. ‘Het wijntje bij het eten, elke avond een biertje voor de tv: het hoort bij de genotscultuur. Bij me-time. Natuurlijk mag je genieten, maar het blijft een roesmiddel. Misschien reserveer je het beter voor uitzonderlijke gelegenheden, of alleen in het weekend. Voor veel mensen is dat haalbare ambitie die ze ook volhouden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content