Piet Piryns
Piet Piryns Piet Piryns is redacteur bij Knack.

De Franse PS (Parti Socialiste) ligt nog steeds met zichzelf overhoop.

Er was met angst en beven naar uitgekeken. Vorige week kwamen in La Rochelle 4000 kaderleden van de PS bijeen voor ‘de zomeruniversiteit’. Op die ‘zomeruniversiteit’ – een jaarlijkse traditie – moest de strategie voor de nabije toekomst worden uitgestippeld. Dan zou ook blijken of partijleider Martine Aubry haar troepen enigszins in de hand had.

De Franse PS is van oudsher een partij van notabelen. De partij scoort uitstekend in lokale en regionale verkiezingen. Maar als het er echt op aan komt, bij de presidentsverkiezingen dus, komen de socialisten er niet aan te pas. Keer op keer blijkt de partij tot op het bot verdeeld.

Daarom stelde partijleider Aubry in La Rochelle voor om, naar Amerikaans voorbeeld, primaries (voorverkiezingen) te organiseren. Ze wil liefst al in 2011 ‘de socialistische basis’ laten beslissen wie de linkse uitdager van Nicolas Sarkozy moet worden.

Over die datum van 2011 ontstond al meteen onenigheid. Pas in 2012 loopt in Washington het mandaat af van de topman van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn. Velen zien in ‘DSK’, voormalig minister van Financiën en een van de ‘olifanten’ van de PS, de enige man die Sarkozy kan verslaan. En dus kunnen die primaries beter wat later vallen. Ségolène Royal, die in 2007 van Sarkozy verloor, wil ook wel een nieuwe poging wagen, maar dringt aan op een coalitie met zowel de groenen, de communisten als Mouvement Démocratique – de centrumpartij van François Bayrou, die in 2007 in de eerste ronde verrassend veel stemmen haalde.

Politique politicienne heet zoiets in Frankrijk. De coalitie die Royal voorstaat, veronderstelt een ongeziene spagaat. Partijleider Cécile Duflot van de groenen, die als gastspreker op de zomeruniversiteit was uitgenodigd, wees de socialistische toenaderingspogingen kordaat van de hand: uiteindelijk staat haar partij allicht dichter bij Sarkozy dan bij de PS, die bijvoorbeeld de door Sarkozy voorgestelde CO2-taks afwijst.

Partijleider Martine Aubry, die – net als haar voorganger François Hollande – zelf ook nog eens kandidaat-kandidaat is, slaagde er in haar slottoespraak uiteindelijk nog in de gemoederen enigszins te bedaren. Met een vlammend requisitoir tegen de graaicultuur en de bonussen van bankiers, kreeg ze de handen op elkaar. Maar toen ze vervolgens met het voorstel kwam om in de toekomst het cumuleren van politieke mandaten te verbieden, sloeg de stemming weer om. Quand-même. Il ne faut pas pousser bobonne!

Piet Piryns

‘Weet, Heilige Vader, dat ik in mijn bijna 50 jaar als senator mijn best heb gedaan om te strijden voor de rechten van de armen.’

Edward ‘Ted’ Kennedy, in een brief die hij kort voor zijn dood aan de paus stuurde.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content