‘Nu weet ik het zeker: ik ben goed gek’

'Ja, ik wil de wereld verbeteren. Maar bovenal wil ik een goede mama zijn.'

Actrice Joke Devynck – u kent haar onder meer als Katrien Deschryver uit de VRT-serie Het goddelijke monster – heeft haar eerste monoloog klaar: Kleur gaat volgende week in première.

‘Tijd voor een reset’, schrijft u op uw LinkedIn-pagina.

JOKE DEVYNCK: Dat staat daar al sinds ik definitief ben gestopt met de SBS-serie Vermist. Ik voelde al lang dat ik zélf iets moest maken. De eerste versie van mijn tekst dateert van 2007. Twintigduizend versies later is Kleur geboren. Een tijd geleden ben ik er de laatste hand aan gaan leggen in een huisje in de Ardennen.

Kleur vertelt het levensverhaal van een vrouw. Nee, ze heet niet Joke en het is geen autobiografisch verhaal. Eigenlijk is het zelfs geen verhaal. Noem het een parcours. De vrouw die ik speel worstelt met alle ‘kleuren’, alle ‘vrouwen’ die ze in zich draagt. Ze heeft een heftige inborst, maar blijkt ook verrassend zacht. In de hele voorstelling staat niets vast. Ik heb tekstfragmenten – variërend van triest over geestig tot filosofisch – waarmee ik als het ware kan jammen.

Nu ik mezelf bezig hoor, weet ik het zeker: ik ben goed gek. (lacht) Het is de eerste keer dat ik alleen op de scène sta… Ik geef toe dat dat mijn zelfvertrouwen wel op de proef stelt. Ik zeg trouwens liever ‘stuk’ dan ‘solo’. Solo klinkt eng.

U speelt in een zelfgeschilderd decor: is dat van uw eigen hand?

DEVYNCK: Nee. Ik schilder al heel mijn leven, maar het decor van Kleur is ontworpen door Michiel Van Cauwelaert. Het evolueert wel in de loop van de voorstelling. De lijnen en vegen die ik zelf op de speelvloer aanbreng, illustreren het levensverhaal van mijn personage. Elke penseelstreek staat voor een keuze die ze moet maken. Op het einde zie je dat een totaal andere wereld ontstaan is. Mijn personage ziet in elke situatie mogelijkheden.

Net als u?

DEVYNCK: Net als ik, ja. Vanuit dramatisch standpunt is dat niet altijd interessant, want acteurs fulmineren graag, liever dan voortdurend te nuanceren. En ik besef ook dat het een luxe is om mogelijkheden te zien: er zijn mensen genoeg die er amper hebben. Ik denk aan de vluchtelingen of de Congolezen die ik dankzij Unicef heb kunnen bezoeken.

U acteert, u schrijft, u schildert, u steunt Unicef, u stond tweemaal op de lijst van Groen. Wat primeert voor u?

DEVYNCK: De politiek, heb ik ontdekt, is mijn wereld niet. Ik ben geen mens om op de barricaden te staan. En verder… Ik weet het wel: je moet keuzes maken, je kunt niet zomaar alles willen. Ik heb drie kinderen om voor te zorgen. Zij primeren. Ja, ik wil de wereld verbeteren. Maar bovenal wil ik een goede mama zijn.

Kleur gaat op donderdag 2 maart in première in De Warande in Turnhout. Op vrijdag 10 maart is de voorstelling in De Werf in Aalst te zien. Volgend seizoen reist ze door Vlaanderen.

Door ELS VAN STEENBERGHE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content