Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kunstmatig aangelegde stuwmeren in Afrika vormen een bedreiging voor het welzijn van nijlpaarden. Dat tonen bioloog Ruben Schols (KMMA) en zijn collega’s aan in BMC Biology. De problematiek valt terug te brengen tot invasies van zoetwaterslakken in de meren, niet zelden afkomstig van buiten het Afrikaanse continent. De slakken zijn belangrijke tussengastheren voor parasieten met een funest effect op de gezondheid van nijlpaarden.

De onderzoekers vonden zes slakkensoorten, die vier soorten parasieten voor nijlpaarden droegen. De parasieten infecteren lever, maag en bloedvatenstelsel. Er wordt aangenomen dat ze een significant effect hebben op de gezondheid, levensduur en voortplanting van nijlpaarden.

Andere onderzoekers schrijven in Scientific Reports dat de uitwerpselen van nijlpaarden in de natuurlijke poelen waarin ze overdag in groep rusten, beschouwd moeten worden als één grote gemeenschappelijke darmflora. De dieren wentelen zich in elkaars drek, maar kunnen profiteren van de extra diversiteit in darmflora die zo gecreëerd wordt. Ook bij ons staat een diverse darmflora borg voor een grotere kans op een gezond leven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content