NADIN AL SHUKOR

NADIN AL SHUKOR 'Als kind hoorde ik mijn ouders altijd zeggen dat ik me nooit met politiek mocht bemoeien.'

Leeftijd: 32 jaar Woonplaats: Gent Afkomstig uit: Daraa, in het zuidwesten van Syrië

Wanneer en waarom bent u naar België gekomen?

In de zomer van 2009 kreeg ik van de Syrische overheid een beurs om aan de UGent een masteropleiding en doctoraatsstudie in menselijke voedingsleer te volgen. Eerst kwam ik in m’n eentje naar België, een jaar later volgden mijn man en zoon. Mijn beurs dekte normaal vijf jaar, maar door de opstanden hebben ze in september 2012 de financiering stopgezet. De UGent helpt me tot oktober. Als mijn man tegen dan geen werk heeft, komen we zonder inkomsten te zitten.

Moet president Bashar al-Assad aanblijven of vertrekken?

Ik ben tegen Assad omdat hij alleen zijn eigen visie toelaat. Hij heeft van in het begin verkeerd gereageerd op de eisen van de bevolking. Meteen liet hij mensen arresteren, ontvoeren, vermoorden. Meteen zette hij wapens in, terwijl de eerste protesten heel vreedzaam verliepen.

Doordat hij zo geweld-dadig reageerde, ben ik op het internet gaan opzoeken wie hij eigenlijk is, uit welke familie hij komt, hoe het regime in elkaar zat. Voordien zag ik niet wat er fout was. Ik was een goeie student, mijn leven was oké, en in Syrië is het sowieso verboden om over politiek te praten. Altijd loop je het risico om bespioneerd of gevolgd te worden door de mukhabarat, de geheime inlichtingendienst die zowat elk aspect van het dagelijkse leven in Syrië in handen heeft. Als kind hoorde ik mijn ouders altijd zeggen dat ik me nooit met politiek mocht bemoeien.

We hebben een leider nodig die helemaal anders is, maar Syrië zit zo complex in elkaar, met verschillende reli-gieuze verzetsgroepen. Ik kan alleen maar dromen van een fictief alternatief scenario. Wat we nodig hebben, is een scheiding van religie en staat.

Moet het Westen ingrijpen of niet?

Dat hangt van de motivatie en de tactiek af. Hoe wil het ingrijpen? Alleen met meer wapens, bombardementen en slachtoffers? Onderschat de gevolgen van zo’n aanval niet. Ik vind de houding van de Amerikaanse president Barack Obama ook nogal cynisch. Wil hij Assad alleen straffen omdat hij met zijn gifgasaanval de rode lijn overschreden heeft? Dat is zoveel als zeggen: vecht maar met gewone wapens en dan laten we je met rust. De wereld moet ingrijpen tegen zo veel geweld tegen de mensheid.

Hoe probeert u te helpen?

Ik kan niet echt helpen. Ik probeer mijn familie in Syrië zoveel mogelijk te bellen. Elke dag kijk ik op Google Earth of ons huis er nog staat. Ik volg ik alle nieuwskanalen – BBC, CNN, Syrische media. Mijn zoon van zes gaat in Gent naar school. Hij is er gelukkig. Doordat hij in België naar school gaat, zal zijn denken anders beïnvloed worden dan het mijne, dat is goed. Er zal veel werk zijn aan Syrië na de revolutie. Voor een nieuw Syrië heb je een nieuwe generatie nodig.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content