Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Korporaal Jürgen Conings werd vorige week de meest gezochte man van het land. Met vier raketlanceerders, een machinegeweer en een pistool onder de arm verliet hij de kazerne in Leopoldsburg, ook al beschouwde het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) hem als zeer gevaarlijk. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) moest spitsroeden lopen. Aanvankelijk kondigde ze maatregelen aan tegen ‘extremisten en fascisten’ bij het leger.

Opvallend: in één beweging trok ze van leer tegen de N-VA, die via Steven Vandeput de defensieminister leverde tussen 2014 en 2018 en volgens haar een ‘chaos’ achterliet. ‘Een manier om de druk op haar eigen persoon te verlichten’, zegt ULB-politoloog Pascal Delwit. ‘Ze kon dat enkel doen omdat ze nog maar een achttal maanden in functie is. Indien ze al een jaar aan boord was, dan zou dat onmogelijk zijn geweest.’

Volgens politoloog Nicolas Bouteca (UGent) was haar verdediging wat doorzichtig. ‘Het is makkelijk om naar de N-VA te wijzen, maar de onderinvestering in Defensie gebeurde toch niet louter door die partij?’ Bouteca vindt het ook vreemd dat er niet meer vragen over haar politieke verantwoordelijkheid werden gesteld. ‘Mensen willen goede bestuurders, en een deel van goed bestuur is het opnemen van verantwoordelijkheid.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content