Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Beelden en bewegingen sturen mee hoe we muziek ervaren.

Muziekervaring is niet alleen een kwestie van tekst, zang en melodie, maar ook van beelden en bewegingen die met de geluiden geassocieerd zijn. Muziek is een amalgaam van alles wat je bij het luisteren ervaart. Dat blijkt uit een uitgebreide analyse in Scientific Reports. Zelfs de gevoelens die we afleiden uit de manier waarop de zanger(es) zingt, beïnvloeden de perceptie van wat we horen.

De studie steunde op onderzoek van de uitdrukkingen op gezichten, de bewegingen van handen en de posities van benen tijdens het luisteren naar muziek. Zo blijkt de perceptie van de grootte van het interval tussen twee tonen mee bepaald door de mimiek van de zanger. Het is ook duidelijk dat handbewegingen uit de Aziatische muziekcultuur niet goed matchen met westerse melodieën, en omgekeerd.

Muziek klinkt ook anders wanneer je erop danst dan wanneer je er gewoon naar luistert. De auteurs halen aan dat veel klassieke muziek waar we vandaag zittend naar luisteren vroeger rustige dansmuziek was.

Andere onderzoekers beschrijven in Cerebral Cortex hun pogingen om in kaart te brengen wat er in de hersenen gebeurt als we muziekoefeningen maken. De hersenen van kinderen die al vroeg met muzieklessen beginnen, reageren anders op oefeningen dan die van kinderen die er later mee begonnen zijn. Er is een duidelijke link tussen de hersenzones die instaan voor de verwerking van taal en die voor muziek. Voor onze hersenen zijn het grotendeels vergelijkbare processen. Het zou mee verklaren waarom mensen van muziek kunnen genieten zonder dat ze zelf muzikaal opgeleid zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content