De toegevoegde waarde van Los Lobos.

Wat een fijne achtbaan ligt er al achter ons ! Van alle flamboyante orkesten die zich de jongste jaren hebben aangemeld, zorgden Los Lobos voor het fijnste achtervolgingswerk. Hun wegen zijn nauwelijks te doorgronden, en het succes heeft hun experimentendrang alleen maar aangescherpt. Vooral niet incasseren op de rug van de hit ?La bamba?, maar meteen weer het oerwoud in.

Doorheen de jaren zijn ze al verschillende groepen geweest. Of het nu om garagerock, balmuziek of tex-mex ging, in elke categorie deden ze het uitstekend. Onderweg werd de toegevoegde waarde almaar groter. Langzaamaan onttrokken ze zich aan de drukte van het middenveld en muteerden ze naar de status van leermeesters.

Hun laatste periode was dermate tegendraads, eigenwijs en inventief dat ze een schoolvoorbeeld werd. Niet voor het grote publiek misschien, maar zeer zeker voor de muzikantenpopulatie. Ze werden zogeheten ?musician musicians?, een weinig lucratieve maar felbegeerde hiërarchische positie. De vormgever van die eretitel was Mitchell Froom, die als producer vermeld staat op de hoezen van het beste van Elvis Costello, Crowded House en Richard Thompson.

Froom is altijd weer een gouden aanwinst voor zijn cliënteel. Voor Los Lobos deed hij een uitgebreid bronnenonderzoek. De verschillende stijlelementen werden weer opengelegd en versierd met allerhande nieuwe exotica. Het resultaat schippert tussen overstuurde en rauwe bluesrock en verzopen filmmuziek à la Ry Cooder en Tom Waits.

Froom bouwde er een mooi drieluik mee op. Aftrap ?Kiko? (1992) was de eerste gewenning, gelegenheidscombo Latin Playboys (1994) het experiment en het nieuwe ?Colossal head? de verfijnde samenloop. De verrassing is er enigszins af, maar de kunst is verheven. Als de graad van verveling al een kwaliteitsnorm mag zijn, dan ligt die hier historisch laag. ?Colossal head? levert een dozijn gedenkwaardige rocknummers af en legt daarop een edellaag van acrobatisch gitaarspel en bizarre gedachtensprongen. Vanaf dit punt lijkt hun vondst voor oneindig veel herhaling vatbaar. We kunnen er dus gif op innemen dat ze ondertussen alweer een planeet verder zitten !

J.D.

Los Lobos ?Colossal head?, (9362-46172-2/Warner Bros).

Los Lobos : achtervolgingswerk.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content