‘Met elk Russisch dreigement wordt het pro-NAVO-kamp sterker’

De Finse premier Alexander Stubb (46) wil Finland graag lid maken van de NAVO, ondanks de militaire en economische intimidatie van grote buur Rusland.

Als Russisch president Vladimir Poetin zelf veel tijd begint te stoppen in de handelsrelaties met uw land, ziet u dat dan als een dreigement?

Alexander Stubb: Rusland is voor ons een grote en machtige buur, waarmee we een 1300 kilometer lange grens delen en waarmee we in oorlog zijn geweest. Bang zijn we echter niet, want we zijn lid van de Europese Unie.

Sergej Markow, een vertrouweling van Poetin, waarschuwt uitdrukkelijk voor de gevolgen van een Finse toetreding tot de NAVO. Hij spreekt van het begin van een derde wereldoorlog.

Stubb: Retoriek kan gevaarlijk zijn. Sommige uitspraken moet je ernstig nemen, andere niet.

Nu doet u alsof er geen vuiltje aan de lucht is, terwijl Russische jets onophoudelijk het Finse luchtruim schenden.

Stubb: Dat is niet enkel in Finland zo. Rusland provoceert veel van zijn buren, met Oekraïne als ergste voorbeeld. Ze willen tonen dat ze nog steeds een grootmacht zijn.

Rusland zal een toetreding tot de NAVO niet blauwblauw laten.

Stubb: Voor ons draait het hierom: zou die stap onze veiligheid verhogen? En zouden we zo een grotere invloed krijgen in het Europese veiligheidsbeleid? Om die knopen door te hakken, zullen we geen toestemming aan Rusland vragen.

Veel Finnen staan kritisch tegenover een NAVO-lidmaatschap.

Stubb: We hadden het al in 1995 moeten doen, toen we bij de EU kwamen. Al zijn we ook zeer tevreden met het nauwe partnerschap dat we met de NAVO hebben. Voor een versnelde toetreding zie ik geen draagvlak.

Finland bleef neutraal tijdens de Koude Oorlog, om de Sovjet-Unie niet te provoceren. Werkt de intimidatie van het Kremlin vandaag nog?

Stubb: Integendeel, met elk Russisch dreigement wordt het pro-NAVO-kamp sterker. Uiteraard blijven vele Finnen voorzichtig wanneer Rusland opnieuw de toon van het Sovjettijdperk hanteert.

Rusland is de derde belangrijkste handelspartner van uw land, na Zweden en Duitsland. Dreigt u niet in een economische crisis te verzeilen, door de sancties van de EU en de Russische boycot?

Stubb: De sancties zijn het probleem niet. We lijden vooral onder de crisis van de Russische economie. In plaats van te moderniseren, heeft Poetin ingezet op de gas- en olieopbrengsten. De sancties versterken de crisis wel. Als het met de Russische economie goed gaat, gaat het ook met de onze goed. Daarom pleiten wij voor een diplomatieke oplossing van het conflict in Oekraïne.

Negentig procent van uw gas en zeventig procent van uw olie komt uit Rusland. Wat als Moskou de kraan dichtdraait?

Stubb: Gas maakt nog geen zeven procent van onze energiebehoefte uit. Dat is op te vangen. De olie importeren we voordelig, raffineren we en verkopen we grotendeels door. Dat alles maakt ons minder afhankelijk dan andere landen.

© Der Spiegel

‘Bang van Rusland zijn we niet, want we zijn lid van de EU.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content