Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

De geheime boodschap van Patti Smith.

Met de kermis van snelle schnabbels of opgeklopte reünies heeft ze niets vandoen. Ze is terug omdat ze opnieuw iets te vertellen heeft. Na jaren van huiselijke rust besloot Patti Smith er opnieuw helemaal in op te willen gaan. Een oerkracht uit het rockwezen zette de vlam aan maar werd meteen door een resem persoonlijke tragedies vleugellam geslagen. Op korte tijd verloor ze een aantal van haar dierbaarste vrienden. Onder hen was fotograaf Robert Mapplethorpe met wie ze aan het einde van de jaren zestig in New York een opening richting roem ging zoeken. En vooral haar jarenlange levensgezel Fred Smith – eertijds gitarist van het helemaal aan de rockmythe opgeofferde MC5 – voor wie ze gehoopt had dat haar terugkeer een soort van eerherstel zou worden.

Ze heeft zich grotendeels aan hun gezamenlijke plan gehouden. Maar het is wat logisch dat ?Gone again? veel van de vooropgestelde uitbundigheid heeft moeten inleveren. Een snelle doorloop van de titels – ?Dead to the world?, ?My madrigal?, ?Ravens? en het aan Kurt Cobain opgedragen ?About a boy? – maakt duidelijk dat het hier om loutering en herinnering draait. Alles gebeurt trouwens in besloten kring met de Newyorkse kliek van weleer. Van de zovele goden die iets in ruil wilden doen voor de roeping die ze hadden gevonden in haar magistrale debuut ?Horses? (1975) liet ze niemand toe. Ook al heten die bewonderaars Bono of Michael Stipe ( R.E.M.). Alleen de jonge Jeff Buckley wist louter toevallig door de mazen van haar net te glippen.

?Gone again? houdt aan die voorgeschiedenis allerlei deuken over. De sfeer is overwegend onwezenlijk, de muziek lijkt soms uit een ver en vergeten tijdperk te komen en met de jaren is er wat sleet geraakt op de dreiging die Smith altijd uitstraalde. Zet er echter alle besjes naast die haar voetsporen hebben gevolgd en het verschil is meteen overduidelijk. Pas nu wordt helemaal duidelijk hoe universeel en onthecht haar poëzie wel is. La Smith laat nog altijd het gevoel achter dat ze een geheime boodschap wil overbrengen. Iets uitdagends en clever dat vraagt om ontcijferd te worden. Net dat maakt haar werk tot iets wat buiten genres en tijdsrekeningen valt. Mystiek en magistraal !

Jan Delvaux

Patti Smith ?Gone again? (74321 38474 2/Arista)

Patti Smith : allerlei deuken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content