Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

CASTER SEMENYA JONGENSACHTIG MEISJE

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya heeft nog niet kunnen genieten van haar wereldtitel op de 800 meter. De 18-jarige Zuid-Afrikaanse spreekt met een zware stem en heeft een mannelijke lichaamsbouw. De Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft bij de Zuid-Afrikaanse bond een onderzoek gevraagd, mede omdat Semenya haar beste tijd het afgelopen jaar met acht seconden aanscherpte. Toch ziet het ernaar uit dat de twijfel over haar geslacht en de beschuldigingen onterecht zijn. Zuid-Afrikaanse bronnen zeggen dat Semenya er altijd al heel jongensachtig heeft uitgezien en ook in het verleden meermaals vernederende controles moest doorstaan om aan sportwedstrijden te mogen deelnemen.

LODE VAN OUTRIVE LINKSE CRIMINOLOOG

Op 77-jarige leeftijd is professor sociologie en criminologie Lode Van Outrive overleden. Hij werd alom gerespecteerd in de academische wereld voor zijn doorgedreven onderzoek naar de vakbonden, de politiediensten en het gevangeniswezen. Van Outrive was ook een tijdje voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten, stond als eerste professor van de K.U.Leuven op een socialistische lijst, en zat van 1989 tot 1994 in het Europees Parlement voor de SP. Toch bleef hij altijd kritisch voor de partijtop. De laatste jaren van zijn leven zette hij zich in voor het Comité voor een Andere Politiek (CAP), een beweging van socialisten die zich onder meer verzetten tegen het Generatiepact.

KIM DAE-JUNG AZIATISCHE MANDELA

De Zuid-Koreaanse oud-president Kim Dae-jung (83) is overleden. Hij leidde zijn land van 1998 tot 2003. Halfweg zijn ambtstermijn ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede als erkenning voor zijn toenaderingspogingen tot aartsvijand Noord-Korea. Omdat hij zich in de jaren zestig en zeventig ook verzet had tegen de militaire dictatuur in Zuid-Korea werd hij weleens ‘de Nelson Mandela van Azië’ genoemd. Kim ontsnapte verscheidene keren aan de dood en kreeg begin jaren tachtig de doodstraf. Onder druk van Paus Johannes Paulus II en de Verenigde Staten werd die straf omgezet in twintig jaar cel. Van 1982 tot 1985 leefde Kim in ballingschap in de VS. Daarna ging hij in eigen land weer oppositie voeren. Het duurde tot eind jaren negentig voordat hij een presidentsverkiezing kon winnen. Na zijn dood kwamen er steunbetuigingen van over de hele wereld. De meest opmerkelijke was die van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

KARTIKA SHUKARNO WIL STOKSLAGEN

In Maleisië werd voor het eerst een vrouw veroordeeld tot stokslagen op basis van de islamitische shariawetgeving. De 32-jarige Kartika Sari Dewi Shukarno stond er ook op dat ze de stokslagen zou krijgen. Anderhalf jaar geleden werd ze betrapt toen ze in een hotel alcohol aan het drinken was. Shukarno verloor daarop haar baan in het ziekenhuis en komt nu deeltijds aan de bak als model. De shariarechtbank veroordeelde haar vorige maand. Amnesty International reageerde, maar Shukarno wees die tussenkomst af. Ze wilde zich schikken naar de islamitische autoriteiten en vroeg zelfs om de slagen publiek te laten uitvoeren. De uitvoering is uitgesteld.

In Maleisië is 60 procent van de bevolking moslim. Naast de burgerlijke rechtspraak is voor hen ook het islamitische straf- en familierecht van toepassing.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content