Hannes Cattebeke
Hannes Cattebeke Freelance journalist voor onder meer Knack

JEAN-PIERRE BEMBA VOORWAARDELIJK VRIJ

De voormalige Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba (46) kan binnenkort voorwaardelijk vrijkomen. De leider van de Mouvement pour la Libération du Congo (MLC) wordt door het Internationaal Strafhof aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Zijn militie zou die misdaden hebben begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek in 2002 en 2003. Volgens de verklaring van het Internationaal Strafhof is het niet langer nodig om Bemba in de aanloop naar zijn proces vast te houden. Maar het is onduidelijk waar hij na zijn vrijlating terecht zou kunnen. De zes landen die door hem werden aangeduid, waaronder België, hebben eerder al laten weten dat ze niet bereid zijn om Bemba op hun grondgebied te ontvangen. Het Internationaal Strafhof buigt zich in de tweede week van september over de precieze vorm en duur van de invrijheidstelling. De openbare aanklager gaat in beroep tegen de beslissing.

MARIE-ROSE MOREL GENEZEN

Vlaams Belangpolitica Marie-Rose Morel (36) maakt zich sterk dat ze genezen is van baarmoederkanker. Begin vorige week zag het er nog heel beroerd uit voor het gemeenteraadslid uit Schoten. Na zes maanden bestralingen en chemotherapie werd een uitzaaiing vastgesteld in de lymfeklieren van haar lies. Onmiddellijk volgde een operatie, waarna de artsen haar kankervrij verklaarden. Morel had bij de aanvang van de behandeling weinig hoop gekregen. Slechts 10 procent van de mensen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium overleeft de ziekte.

AI WEIWEI MISHANDELD

China’s beroemdste kunstenaar, Ai Weiwei, is door de politie van zijn land vastgehouden en mishandeld. De ontwerper van het Olympische Vogelneststadion bekritiseert de Chinese overheid voor haar rol bij de aardbeving die vorig jaar aan meer dan 80.000 mensen het leven kostte. Weiwei verzamelt onder meer de namen van alle kinderen die tijdens die natuurramp nodeloos stierven omdat hun scholen door corruptie uit slechte bouwmaterialen werden vervaardigd. Vóór de website door Peking gecensureerd werd, stond de teller op 5000 namen. Weiwei werd vorige week samen met elf medestanders langdurig opgesloten in zijn hotelkamer in de provincie Sichuan. Hij kreeg ook een slag in zijn gezicht en werd daarna op het vliegtuig richting Peking gezet. Weiwei was in Sichuan om een mensenrechtenactivist te steunen die beschuldigd wordt van subversie tegen de staat.

VIKTOR BOUT NIET UITGELEVERD

De Thaise justitie levert de Rus Viktor Bout (42) voorlopig niet uit aan de Verenigde Staten. De Amerikanen verdenken de zakenman ervan wapens te hebben geleverd aan de FARC-rebellen in Colombia. Die worden in Europa en de VS als een terreurorganisatie beschouwd, maar volgens de Thaise rechter is het een politieke beweging. Washington reageert verrast op de uitspraak. Moskou daarentegen is tevreden. Bout liep vorig jaar in Bangkok in een Amerikaanse val. De ‘Handelaar in de Dood’, zoals zijn Amerikaanse bijnaam luidt, zou de voorbije vijftien jaar ook wapens geleverd hebben aan rebellen in Liberia, Congo, Angola en het Midden-Oosten. In ons land werd hij verdacht van illegale wapenhandel en witwaspraktijken. Dat arrestatiebevel werd in 2006 echter opgeheven wegens verjaring van de feiten. De Thaise regering gaat in beroep tegen de uitspraak over de niet-uitlevering.

Hannes Cattebeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content