De nieuwe Bluetooth-technologie verovert langzaam maar zeker de consumentenmarkt.

Mobiele telefoons, scanners, draagbare en desktopcomputers, videorecorders, elektronische zakagenda’s, printers en digitale camera’s: al die apparaten kun je voortaan draadloos met elkaar laten praten. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een kleine chip waarmee je een netwerk kunt creëren tussen al je toestellen. De naam van die nieuwe technologie: Bluetooth.

In mei 1998 sloegen vijf toonaangevende technologiebedrijven (Intel, Erics- son, Nokia, IBM en Toshiba) de handen in elkaar om samen een draadloze technologie te ontwikkelen die gebruik maakt van korte radiogolven. Later sloten ook Agere, Compaq, Dell, HP, Lucent, Microsoft, Motorola, Samsung en 3COM zich aan. Vandaag zijn bijna 2500 bedrijven uit diverse sectoren lid van de Bluetooth Special Interest Group (SIG). Van de Bluetooth-chip werden er in 2002 zo’n 35 miljoen stuks verkocht. Naar schatting worden er dat dit jaar 80 tot 100 miljoen, en over drie jaar ongeveer vijfmaal zoveel. Op dit ogenblik zouden er meer dan duizend soorten apparaten met Bluetooth werken, waarvan ruim vijfhonderd voor de gewone consument zijn bestemd. Ook dat aantal zou explosief moeten groeien de komende jaren. Onder meer over die doorbraak werd druk gespeculeerd op het Bluetooth World Congress, midden juni in Amsterdam.

Bluetooth laat dus apparaten gegevens aan elkaar doorgeven via een systeem van korte radiogolven. De technologie gebruikt de 2,4 GHz-frequentie om data te versturen aan maximaal 1 megabit per seconde. Dat is relatief traag, in vergelijking met andere draadloze toepassingen. Ook de reikwijdte is beperkt: veel verder dan tien meter mogen de toestellen niet van elkaar verwijderd zijn, al bestaan er wel Bluetooth-chips die 100 meter reikwijdte bieden.

De transmissiesnelheid zal nog beter moeten, maar de kleine reikwijdte is niet echt een probleem: Bluetooth werd ontworpen om met weinig stroomverbruik kleine hoeveelheden data over een heel korte afstand te versturen of te ontvangen. Bluetooth is niet bedoeld om uitgebreide bedrijfsnetwerken te vervangen. Wel om praktische toepassingen mogelijk te maken die het leven vergemakkelijken. Zoals draadloze koptelefoons die probleemloos met je mobiele telefoon samenwerken: geen geknoei met draden meer in de wagen. Of adresboeken en agenda’s die moeiteloos en draadloos van de elektronische zakagenda naar de draagbare pc overgebracht worden. Kort samengevat: Bluetooth maakt kabels overbodig en synchroniseert desnoods automatisch al je persoonlijke elektronische apparaten.

Marketingdirecteur Anders Edlund is ervan overtuigd dat Bluetooth over enkele jaren een even grote invloed op onze levensstijl zal hebben als mobiele telefoons nu. ‘Ik denk zelfs dat de omwenteling door Bluetooth nog opvallender zal blijken’, aldus de Zweed. ‘Want deze technologie maakt toepassingen mogelijk waar we vandaag nog niet eens aan denken. Nu hebben we games, wat beeldtechnologie, navigatiesystemen, enkele medische toepassingen. Maar na verloop van tijd zullen mensen nieuwe mogelijkheden zien, in de meest uiteenlopende domeinen.’

De belangrijkste vraag is of we al die nieuwe zaken echt nodig zullen hebben.

ANDERS EDLUND: Ik weet niet of u een navigatiesysteem gebruikt. Voor mensen die het niet gebruiken, lijkt het duur speelgoed. Maar zodra je het gebruikt, kun je nog heel moeilijk zonder. Ik gebruik het zelf op mijn pda ( personal digital assistant, een geavanceerde elektronische agenda, nvdr.) en in mijn wagen. Als ik ergens in een vreemde stad rondrijd, kan ik snel een restaurant opzoeken; het navigatiesysteem vertelt me precies hoe ik erheen moet. En op m’n pda zie ik dan hoe ik het laatste stuk te voet moet afleggen.

Toch slaan Bluetooth-toepassingen op dit moment bijna alleen aan bij technologiegekke zakenlui.

EDLUND: Dat is meestal zo met nieuwe technologie. Neem digitale fotografie. Tien jaar geleden verschenen de eerste camera’s op de markt en die werden aanvankelijk ook alleen door een kleine groep technologiepioniers gebruikt. Voor elke nieuwigheid heb je zulke voortrekkers nodig.

Voor Bluetooth verwachten we de doorbraak naar het grote publiek nog niet de komende drie jaar. Veel heeft te maken met de prijs. Nieuwe technologieën hebben de eigenschap om in een beginfase nogal duur te zijn. Maar dat verandert. De mensen zullen stap voor stap leren hoe ze met de nieuwe toestellen moeten omgaan. We hebben een programma dat ervoor moet zorgen dat Bluetooth makkelijk te gebruiken wordt. Hoe verder de technologie evolueert, des te meer zullen de ingenieurs de eindproducten gebruiksvriendelijk maken.

Het vervelendste probleem met Bluetooth was tot nu toe dat verschillende apparaten soms niet compatibel bleken met elkaar. Is dat probleem al opgelost?

EDLUND: Nee, niet helemaal. Als je weet dat er duizend producten op de markt zijn, zou het van overdreven optimisme getuigen als ik zou zeggen dat alles perfect werkt. Maar er is wat dat betreft in enkele jaren grote vooruitgang geboekt. Goede, gebruiksvriendelijke software kan zulke problemen verhelpen, al moet er bij sommige apparaten ook nog aan de hardware gesleuteld worden.

Is een draadloos systeem als Bluetooth niet kwetsbaar voor inbraken?

EDLUND: Beveiliging is nooit echt een probleem geweest. Bluetooth is stevig beveiligd via authentificatie- en encryptietechnieken. Bij mijn weten heeft er nog geen enkele succesvolle kraak plaatsgevonden. Als je bezorgd bent over die beveiliging: de sleutel telt zeven, acht digits. Onmogelijk om te kraken. En dan moet een mogelijke inbreker nog eens binnen een straal van tien meter staan. Want verder reikt Bluetooth niet.

Gerry Meeuwssen

‘Zodra je het gebruikt, kun je nog heel moeilijk zonder.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content