Hubert van Humbeeck

David Cameron wist de eurosceptici van Nigel Farage af te houden en won de Britse verkiezingen. Goed nieuws voor Europa dus. Of toch niet?

Elk jaar opent het Europees Parlement in Brussel begin mei zijn deuren voor het publiek. De Dag van Europa trok vorige zaterdag ruim 16.000 bezoekers, en dat is opmerkelijk veel op een moment dat de euroscepsis hoogtij viert. De Europese Unie maakt tegenwoordig niet echt een goede beurt en had ook vorige week weinig reden tot vieren. De Conservatieven van David Cameron behaalden onverwacht een volstrekte meerderheid in het Lagerhuis. De populistische Europahater Nigel Farage en zijn UK Independence Party (UKIP) snoepten de Conservatieven uiteindelijk veel minder stemmen af dan Cameron had gevreesd.

Dat lijkt op het eerste gezicht goed nieuws voor Brussel. Ware het niet dat Cameron de Britten niet later dan in 2017 een referendum beloofde over de vraag of het land bij de Europese Unie moet blijven. Hij hoopt dat hij de Europese akkoorden tegen dan kan heronderhandelen zodat ze voor zijn achterban beter te pruimen zijn. Onder meer Angela Merkel liet Cameron verstaan dat hij zich best niet te veel illusies maakt.

De uitkomst van dat referendum is hoe dan ook onzeker. Cameron wist weliswaar Farage af te houden, maar zijn meerderheid is zo krap dat hij niet kan zonder de steun van de eurosceptici in zijn eigen partij. Zeker zestig Conservatieven die in het Lagerhuis zetelen, mogen worden gerekend tot de harde anti-Europese fractie, die het echt met Brussel heeft gehad. Zoals de Britse zakenwereld is Cameron bang dat het land zijn toegang tot de grote Europese binnenmarkt verliest. Een bijkomend probleem is dat de Schotten wél bij de Europese Unie willen blijven. De kans bestaat dat Cameron de verkiezingen won, maar tegelijk zijn land verloor.

Omdat de Britten niet zonder toegevingen uit Brussel hun referendum kunnen houden, dreigt voor Europa een nieuw rondje institutioneel gepalaver. Nu ook de Griekse crisis weer naar een hoogtepunt gaat, kan dat alleen leiden tot een nieuwe golf van Europamoeheid. Want wat wil Cameron eigenlijk? De Britten klagen dat hun land te veel Poolse, Bulgaarse en Roemeense gelukzoekers over de vloer krijgt. Toch was het vooral Londen dat de Oost-Europeanen tien jaar geleden snel bij de Europese Unie wilde. Hoe groter de Europese markt, hoe aantrekkelijker. Maar het vrij verkeer van goederen en diensten is onlosmakelijk verbonden met het vrij verkeer van personen. Dat is de basis waarop Europa is gebouwd. Wie aan dat beginsel wil morrelen, is tegelijk egoïstisch en arrogant.

Hubert van Humbeeck

Camerons meerderheid is zo krap dat hij niet kan zonder de steun van de eurosceptici in zijn eigen partij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content