Le vin herbé, De Bijloke, Gent

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Le vin herbé van de Zwitserse componist Frank Martin is een andere Tristan en Isolde. In tegenstelling tot Wagner, die in zijn Tristan de sensualiteit trachtte op te drijven tot filosofie, zet Martin in op vervreemding. Het verhaal wordt verteld door het koor, terwijl solisten de woorden en gedachten van de protagonisten weergeven. Hij sluit daarbij zo nauw mogelijk aan bij de Franse prosodie, zodat je een beheerste, bijna zenachtige vertelling krijgt, waarin vooral de harmonie en de voorzichtige instrumentale begeleiding voor emotionele toetsen zorgen. Daardoor krijgt het verhaal een bijzonder modern aspect. Zoals bij een abstract schilderij worden de gevoelens je niet opgedrongen, maar moet je ze zelf in je hoofd opbouwen. Als Wagner Turner is, dan is dit Rothko. Dirigent Daniel Reuss nam het werk al eens op met het RIAS Kammerchor. In De Bijloke brengt hij het met de Cappella Amsterdam en uitstekende solisten: sopraan Carolyn Sampson en tenor Thomas Walker.

24.03

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content