MIET SMET

De uitkering van jonge laaggeschoolde werklozen moet met een derde naar omlaag als ze weigeren om een bijkomende opleiding te volgen of aan bijscholing te doen. Dat vindt minister van Arbeid Miet Smet (CVP). Ze baseert zich daarbij op het model in Denemarken, dat duidelijk werkte.

?Nog te veel jongeren verlaten het onderwijs voortijdig en bieden zich aan op de arbeidsmarkt zonder enige vorm van kwalificatie. Hun kansen op werk zijn daarom zeer klein, zowel op korte als op lange termijn. Daarom is het nodig om hen te stimuleren zich te kwalificeren. Doen we dat niet, dan geven we blijk van een gebrek aan bekommernis én moed. De verplichting om een opleiding te volgen, heeft er in Denemarken voor gezorgd dat alle jongeren bereikt worden, ook degenen die nooit uit eigen initiatief in een opleiding zouden zijn gestapt.

Tegenstanders van mijn voorstel die beweren dat de maatregel geen effect kan hebben omdat er helemaal geen jobaanbod is, vertellen onzin. Voor een groot aantal beroepen is er zelfs een tekort aan werkkrachten. Als belangrijkste hinderpaal voor het aanwerven van mensen duiden bedrijven het gebrek aan scholing aan. Dus : aan de ene kant is er een gebrek aan geschoold personeel en aan de andere kant een grote werkloosheid bij niet-geschoolden. Duidelijk dus waar moet worden ingegrepen.

Dat de privé-sector meer plaats moet maken voor laaggeschoolden, zoals minister Kelchtermans zegt, daar ga ik mee akkoord. Maar dat verandert niets aan de nood aan kwalificatie. Werklozen moéten zich bijscholen. En de hele kost van de vorming op de schouders leggen van de privé-sector, dat mag niet. De jonge werklozen moeten ook uit eigen initiatief handelen, of door de overheid worden aangezet tot handelen. Waarmee ik niet ontken dat er ook andere inspanningen moeten worden geleverd. Ik heb enkele maanden geleden trouwens een wetsvoorstel ingediend om het stelsel van deeltijds leren-deeltijds werken te bevorderen.

Zeggen dat mijn nieuw voorstel onbezonnen is, vind ik onbezonnen. Ik bestudeer deze materie al zeer lang. Toen ik naar Denemarken trok, kende ik het systeem daar al. Mijn voorstel is dus zeker niet iets dat op een blauwe maandag uit de lucht is gevallen. Het Deense systeem hoort tot de beste in de Europese Unie, zo wordt het ook voorgesteld in de publicatie van de Unie.?

MADDY GEERTS

Jonge laaggeschoolde werklozen mogen niet gestraft worden als ze geen werk vinden, aldus Maddy Geerts, secretaris van de christelijke vakbond ACV. De laaggeschoolden worden systematisch verdrongen van de arbeidsmarkt en je mag de schuld daarvoor niet bij hen zelf leggen.

?Voorstellen voor een betere opleiding en begeleiding van werklozen, daar kan ik me volledig in terugvinden. Maar dat die begeleiding moet worden betaald door een deel van de werkloosheidsuitkering in te houden, daar ben ik absoluut tegen. Omdat die opleiding in de praktijk nog geen werkgarantie biedt.

Minister Smet gaat naar Denemarken en ziet daar een systeem dat goed werkt. Mooi, maar dat betekent nog niet dat je dat systeem zomaar kan overplanten in ons land. De arbeidsmarktsituatie in Denemarken is onvergelijkbaar met die van hier. Bijvoorbeeld, als de privé-sector weinig plaatsen aanbiedt, springt de publieke sector in Denemarken bij. Dat gebeurt hier niet. Laten we dus eerst onze banenplannen en het systeem deeltijds werken-deeltijds leren optimaliseren vooraleer we het nog moeilijker maken voor de werklozen. We spreken hier over jongeren die de middelbare school niet beëindigen omdat ze weinig uitzicht op werk hebben. Het komt er dus op aan om het jobaanbod te verhogen.

Ik ga akkoord met minister Kelchtermans, die vindt dat de privé-sector meer plaats moet vrijmaken voor laaggeschoolde jongeren om werkervaring op te doen. Want op dit moment is het zo dat als een onderneming voor de plaats van een secretaresse kan kiezen tussen iemand uit het technisch onderwijs en een licentiate Germaanse talen, zeker kiest voor de laatste. De laaggeschoolden worden dus verdrongen van de arbeidsmarkt. En je kan de schuld daarvoor niet alleen bij hen zélf leggen. De bedrijven en de overheid hebben ook een verantwoordelijkheid op te nemen. En je mag jonge werklozen zeker niet een deel van hun uitkering afnemen. Trouwens, op dit moment worden ze sowieso al ?gestraft? als ze werk of opleiding weigeren. Ze kunnen zelfs hun volledige uitkering verliezen. Misschien moet ik het voorstel van minister Smet zien als een versoepeling van de huidige wetgeving, omdat ze ?slechts? een derde van de uitkering wil intrekken ? Maar het zal wel niet. Ik zie haar voorstel vooral als een enthousiaste uitlating na een bezoek aan Denemarken. Enthousiast, maar onbezonnen.?

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content