Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Kwantumcomputers worden al een tijdje gepresenteerd als dé toekomst. Ze zouden nog sneller en performanter zijn dan de huidige computers. Maar ze steunen op een compleet nieuw rekenprincipe, en dat laat zich niet zomaar in een betrouwbare en industrieel haalbare constellatie steken. Toch wordt er veel in onderzoek naar kwantumcomputers geïnvesteerd.

Voortrekker in het werk is de Vlaamse ingenieur Lieven Vandersypen, verbonden aan de Technische Universiteit van het Nederlandse Delft. Vorig jaar maakten hij en zijn team in het vakblad Nature bekend dat ze erin geslaagd zijn om de relevante elektronica te fabriceren met klassieke siliciumtechnologie. De chips die ze maken, hebben dezelfde betrouwbaarheid als die van klassieke computers.

Betrouwbaarheid staat ook centraal in een Nature-paper van begin dit jaar. Het lukte Vandersypens team om een zogenaamde ’twee-qubitpoort’, een sleutelelement van kwantumcomputers, te maken met een betrouwbaarheid van 99 procent. Op die manier kan de computer fouten sneller corrigeren dan ze zichtbaar worden.

De doorbraak brengt de realisatie van kwantumcomputers weer een stapje dichterbij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content