Baby’s ’s nachts laten huilen is niet goed. Baby’s jonger dan drie maanden leren sneller om ’s nachts door te slapen als je ze koestert wanneer ze beginnen te huilen. Later hebben nachtelijke interventies weinig effect. (Bron: Sleep Medicine)

3,5 miljard jaar geleden maakte het leven al zuurstof. Dat is 1 miljard jaar vroeger dan gedacht. De eerste zuurstof werd geproduceerd door blauwbacteriën die fotosynthetiseren – als een soort miniplantjes, dus. ( Geobiology)

De huid veroudert door functieverlies van cellen. De cellen lijken te ‘vergeten’ wie ze zijn en wat ze moeten doen. Dat ‘identiteitsverlies’ verandert hun activiteit, wat het uitzicht van het huidweefsel beïnvloedt. ( Cell)

Grote hersenen verhogen het risico op kanker. Hersenkanker is zeldzaam maar vaak dodelijk. Je levensstijl speelt daarin geen rol van betekenis, je aantal hersencellen wel. Mannen zijn vatbaarder voor hersenkanker dan vrouwen. ( Neuro Oncology)

Platina kan in batterijen vervangen worden. Dat is nuttig, want platina is een zeldzaam en dus duur metaal. Chemici hebben een goedkoop amalgaam ontwikkeld van vijf stoffen met een vergelijkbare werking. ( Advanced Energy Materials)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content