Psychose is gelinkt aan het immuunsysteem van de hersenen. Gliacellen hebben een ondersteunende functie in de hersenen. Als hun afweerreacties door een genetische wijziging worden opgedreven, kan dat leiden tot hallucinaties. (Bron: Molecular Psychiatry)

Embryo’s ondergaan een verjongingskuur. Zo worden ze biologisch jonger dan het eitje waaruit ze ontstaan. De verjongingskuur is al afgerond op het ogenblik dat het eitje zich in de baarmoederwand nestelt. Hoe het precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. ( New Scientist)

Eén eiwitcomplex stuurt de organisatie van chromosomen. Het condensinecomplex plaatst individuele chromosomen netjes in de celkern van een groot gamma aan organismen. Haal het complex weg, en de chromosomen gaan bij elkaar zitten. ( Science)

Het toedienen van oxytocine stimuleert de lichaamseigen productie. Het ‘knuffelhormoon’ kan via de neus worden ingespoten om het sociale gedrag van mensen te stimuleren. De inspuiting verhoogt de lichaamseigen productie van het hormoon. ( European Neuropsychopharmacology)

Slechte voeding verhoogt de kans op dodelijke covid-19. Volgens een studie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde is dat in zwart Afrika een groot probleem. Vooral ondervoeding is funest. Het inzicht moet meegenomen worden in campagnes tegen coronabesmettingen. ( Frontiers)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content