Water zou de eerste levensmoleculen mee geselecteerd hebben. Tot dusver werd aangenomen dat water louter een passieve rol speelde, als drager van de eerste levensprocessen. Maar watermoleculen zouden mee gefilterd hebben wat mogelijk was. (Bron: Journal of Molecular Evolution)

Mussen houden van andere persoonlijkheden. Er zijn rustige mussen en zenuwachtige. Mussen blijken meer op hun gemak te zijn als ze niet uitsluitend te maken krijgen met individuen met hetzelfde karakter als zijzelf. ( Proceedings of the Royal Society)

De tentakels van een vulkaan reiken ver. Er zijn sporen van een vulkaan in de Andes gevonden op meer dan 60 kilometer van de vulkaan zelf. Het betrof rotsen die werden meegesleurd toen een deel van de vulkaan instortte. Dat gebeurde minstens 30.000 jaar geleden. ( JVGTR)

De eerste bloemen ontstonden 250 miljoen jaar geleden. Dat is meer dan 100 miljoen jaar vroeger dan werd gedacht. Ze moeten wel lang héél zeldzaam geweest zijn. Vandaag zijn bloemen de meest diverse groep van landplanten. ( Nature Ecology & Evolution)

Het afsmelten van ijsbergen kan een trigger zijn voor ijstijden. Ze stuwen dan massaal zoetwater uit de Zuidelijke Oceaan naar de Atlantische, wat de eerste zouter en de tweede zoeter maakt. Daardoor veranderen oceaanstromingen op zo’n manier dat afkoeling de regel wordt. ( Nature)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content